Koffie in museumcafe Terras Ginkgo Ginkgo vanuit de tuin
Museumcafé Ginkgo

Museumcafé Ginkgo

In de Oude Hortus is er een sfeervolle en bijzondere locatie voor een vergadering, receptie of bruiloft. Het café is gevestigd in een voormalige Oranjerie uit 1768.

De eerste verdieping van deze voormalige Oranjerie is zeer geschikt als vergaderlocatie. Op de begane grond bevindt zich het museumcafé met een groot buitenterras. Na 17.00 uur (op maandag de hele dag) is ook dit gedeelte te reserveren voor bijvoorbeeld een buffet of een receptie. Zie hier de reguliere menukaart van het museumcafé.

Museumcafé Ginkgo
Deze locatie is geschikt voor vergaderingen (tot 22 personen), lunch, voor een buffet (tot 40 personen), een diner (tot 30 personen) en een receptie (tot 70 personen).

Geschiedenis van de Oranjerieën 
In de Oude Hortus staan twee Oranjerieën: De kleine Oranjerie en Museumcafé Ginkgo. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan.

Geschiedenis Oranjerie Museumcafé Ginkgo
In 1768 werd deze Oranjerie in gebruik genomen als zaadhuis. De Oranjerie is een goed voorbeeld van laat Hollands classicisme. Een strenge en sobere stijl van bouwen, in tegenstelling tot de sierlijke barokstijl die in der tijd ook in de mode was. Op zolder werden de zaden uit de tuin opgeslagen. De eerste verdieping is eerst een bescheiden muzieklokaal geweest. Uiteindelijk werd de muziekzaal een collegezaal en een natuurkundig laboratorium. 

Tegenwoordig is het oude zaadhuis in gebruik als sfeervol museumcafé. Anke Colijn Architekten heeft de hele restauratie van het zaadhuis gedaan. Een flinke klus, zo werden de blinden die nu voor het raam hangen gevonden op een afgesloten zolder in één van de andere panden en werd ook de kelder weer begaanbaar gemaakt. Drost + van Veen Architecten en Mars Interieurarchitecten hebben voor de inrichting de oude functie als uitgangspunt genomen. Drie enorme rieten ‘lampenkappen’ ordenen de ruimte zoals vroeger de oranjebomen dit deden. Het resultaat is een stoer museumcafé met een ‘natuurlijk’ karakter.