Kleine oranjerie Bruidspaar loopt tuin in Oranjerie met spreker Oranjerie vanuit de tuin
De Oranjerie

De Oranjerie

In de Oude Hortus bevindt zich de oudste Nederlandse Hortus-Oranjerie die nog in bedrijf is. Tussen half mei en half oktober is deze bijzondere en sfeervolle locatie voor een lunch, buffet, receptie of een bruiloft te gebruiken.

Achter in de Oude Hortus ligt de Oranjerie uit 1724, die nog steeds als zodanig in gebruik is. Van half mei tot half oktober kan deze bijzondere locatie gehuurd worden. De Oranjerie is vooral geschikt voor bruiloften, recepties en promotiefeesten.

De Oranjerie
Deze locatie is geschikt voor een lunch (tot 50 personen), buffet (tot 50 personen), receptie (tot 70 personen) en huwelijk (tot 50 personen).

Geschiedenis van de Oranjerieën 
In de Oude Hortus staan twee Oranjerieën: De kleine Oranjerie en Museumcafé Ginkgo. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan.

Geschiedenis van de kleine Oranjerie
De kleine oranjerie is van 1724 en is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. De oranjerie is ook vrij sober opgebouwd met een eenvoudige bakstenen gevel en kroonlijst. De gevel staat naar de tuin gericht, op het zuidwesten. Daardoor vangt deze veel zonuren. Op de begane grond overwinteren nu nog steeds de kuipplanten uit warme oorden.