Trouwen in de kassen Kassen Ontvangst in kassen Bruidspaar loopt tuin in
De Kassen

In de Oude Hortus

In de Oude Hortus vind je de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. Een bijzondere en sfeervolle locatie voor lunch, buffet, diner of een receptie.

De gerestaureerde kassen worden voor een groot deel als kas gebruikt. Het vele licht en de exotische bloemen en planten zorgen voor een unieke sfeer.

De Kassen
Deze locatie is geschikt voor een lunch (tot 50 personen), buffet (tot 50 personen), diner (tot 50 personen) en receptie (tot 100 personen).

Geschiedenis van de Kassen
Het huidige kassencomplex stamt uit 1907. Voor die tijd stonden er al kassen in de Oude Hortus. Tot halverwege de negentiende eeuw waren dit eenvoudige houten opbergkasten, die her en der in de tuin stonden. In 1848 werden er twee hoge glazen palmenkassen gebouwd. De grootste van de twee had de bijnaam ‘de Glazen Kathedraal’. Deze kas had een spitsboogvormig geraamte, en deed qua uiterlijk denken aan een kerk.

Hypermoderne zeven-klimaten-kas
In 1907 werd besloten tot de bouw van een nieuwe en voor die tijd hypermoderne ‘zeven-klimaten-kas’. Met deze nieuwe kas kon men de temperatuur en luchtvochtigheid in elk compartiment naar eigen wens regelen. De hoeveelheid zonlicht kon men aanpassen met behulp van oprolbare lattenmatten. De drie zijkassen zijn iets kleiner van opzet, en zijn bedoeld voor de kleine water- en moerasplanten. Het materiaal bestaat uit gietijzer omhuld door teakhout en grenen. Dat deze combinatie oersterk is blijkt wel uit het feit dat de constructie na een eeuw nog steeds min of meer in zijn geheel bewaard is gebleven.

Verval en restauratie
Vanaf 1964 verhuisde de plantencollectie geleidelijk naar de nieuwe botanische tuinen in De Uithof. De kassen aan de Lange Nieuwstraat raakten in verval. De restauratie van de kassen in de jaren ’90 hebben de oude houten constructie in ere hersteld. Met de restauratie is ook de verwarmde waterbak voor de tropische waterlelie, Victoria Longwood, hersteld. Ieder jaar, tijdens de zomermaanden trekt de nachtbloeier met zijn reusachtige bladeren veel bekijks.