Nieuwe reeks! MuseumJeugdUniversiteit

Nieuwe reeks!

In het najaar van 2018 is er weer een serie kindercolleges voor echte onderzoekers!

Let op: de colleges worden dit najaar in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof gehouden.

Alle nieuwsgierige kids verzamelen! In het najaar van 2018 ontdekken we samen dat er heel veel verschillende soorten onderzoek er op de Universiteit Utrecht gedaan worden.  Tijdens de vier MuseumJeugdUniversiteit-colleges ontdek je bijvoorbeeld of gamen goed voor je is, hoe je organen kunt printen en of er een eiland van plastic in zee drijft.

Schrijf je hier in voor de kindercolleges
Bezoek alle vier kindercolleges met een collegekaart voor slechts €20,-

Is gamen goed voor je?
Zondag 16 september, van 11:00 tot 12:00 uur
Bij gamen denk je waarschijnlijk aan een spelletje spelen op je computer of PlayStation. Maar het kan ook meer zijn dan alleen een leuk spelletje. Welke soorten games zijn er en wat maakt een game leuk om te spelen? Game-onderzoeker Remco Veltkamp doet hier onderzoek naar en vertelt je er alles over. Ga daarna zelf aan de slag en bedenk een game waarmee je iemand kan helpen.

Kun je een orgaan printen?
Zondag 14 oktober, van 11:00 tot 12:00 uur
Met één druk op de knop een nieuw hart? Zo makkelijk is het nóg niet, maar wetenschappers kunnen steeds meer. Wat heb je allemaal nodig als je levende organen wilt printen? Onderzoeker Ouafa Dahri doet onderzoek naar bioprinten. Deze technologie is volop in ontwikkeling dus de vraag is eigenlijk: hoe lang gaat het nog duren voordat organen uit de printer rollen? Tijdens dit college kijk je naar de werking van 3D printers en hoe we hier ooit een hart mee kunnen printen.

Drijft er een eiland van plastic in zee?
Zondag 11 november, van 11:00 tot 12:00 uur
Er drijft ontzettend veel plastic afval in de oceaan. Dat plastic is slecht voor alles wat leeft in de zee. Waar komt dat plastic vandaan? Wat gebeurt er met het plastic als het in de oceaan is? En kunnen we het opruimen? Vind het uit in dit college samen met oceanograaf Erik van Sebille.

Is leren praten moeilijk? 
Zondag 16 december, van 11:00 tot 12:00 uur
Als baby kon je alleen maar huilen, maar toen je vier was kon bijna iedereen je gewoon verstaan. Heb je er wel eens over nagedacht hoe je leert praten? En hoe zou het zijn als het niet zo goed lukt om te leren praten? Is dat eigenlijk erg? Ontdek samen met logopediewetenschapper Anniek van Doornik hoe ingewikkeld spreken kan zijn, hoe je de spraak kunt onderzoeken en wat bepaalt of het erg is dat je niet goed kan praten.