SchimmelLAB SchimmelLAB

SchimmelLAB

Zit jij in de toekomst op een kruk van schimmels? Kijk verder dan je groen uitgeslagen boterham en ontdek de bijzondere wereld van schimmels.

In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld. Dit is maar het topje van de ijsberg, want er zijn er nog veel meer.

De schoonheid van schimmels
Kom naar het SchimmelLAB en neem een kijkje in de wondere wereld van schimmels. Bekijk ze van dichtbij en ontdek dat hun ware schoonheid zowel van binnen als van buiten zit. Leer alles over het hedendaagse onderzoek naar schimmels en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen, want schimmels zijn erg stevig, maar tegelijkertijd ook heel flexibel. 

Schimmelrace
In het SchimmelLAB maak je kennis met 's werelds allereerste schimmelrace. Elke zes weken nemen nieuwe sets met snelgroeiende schimmels het tegen elkaar op in de 'racetubes'. In alle 'racetubes' ligt een laagje suiker, waardoor de schimmels nog sneller gaan groeien, maar er kan er natuurlijk maar één de snelste zijn!

Schimmeljurk
Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft de collectie uitgebreid met een bijzonder kunstobject; een biologisch afbreekbare jurk gemaakt van schimmels, of beter gezegd: mycelium, het dradennetwerk van schimmel.

De mycelium jurk laat een nieuwe manier van textiel- en kledingproductie zien. Eerst wordt mycelium gegroeid en daarna wordt dit schimmelmateriaal op een 3D mal tot een kledingstuk verwerkt. Het spinnen, weven en naaien wordt overgeslagen. De jurk in het Universiteitsmuseum is het allereerste prototype.

Johanna Westerdijk
Het SchimmelLAB viert de wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van schimmels. Wetenschappers zoals Johanna Westerdijk worden hier uitgelicht, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland in 1917. Zij deed onderzoek naar plantenziektes en schimmels en had de leiding over de schimmelcollectie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), wat nu het Westerdijk Instituut heet. Het Westerdijk Instituut beheert zo'n 100.000 levende schimmels en is daarmee de grootste schimmelopslag ter wereld! 

 

Het SchimmelLAB is mogelijk gemaakt door:

Logo 's Schimmellab 

De ontwikkeling van de LABS wordt mogelijk gemaakt door:

Logo 's Dialoogzones (1)