Item 3 Item 1 Item 2 Item 4
Rariteitenkabinet

Rariteitenkabinet

In het Rariteitenkabinet vind je allerlei bijzondere voorwerpen, zoals een draakje, kogelvissen en een afgietsel van het enorme gewei van een reuzeneland.

Pareiasaurus
Bij binnenkomst zie je direct het skeletafgietsel van de Pareiasaurus: een planteneter die 265 miljoen jaar geleden leefde in Zuid-Afrika. Ook het skelet van een nijlpaard trekt de aandacht. In de kasten en vitrines staan opgezette exotische vogels zoals een paradijsvogel en een ibus. Bij elkaar vormen al deze opgezette beesten, skeletten, vissen, weekdieren, gesteenten, mineralen en fossielen een mooi voorbeeld van een oude verzameling ‘rariteiten’.

Zeldzame verzameling
‘Rariteitenkabinet’ betekent zeldzame verzameling. Sinds oeroude tijden verzamelden vermogende mensen de meest uiteenlopende voorwerpen in rariteitenkabinetten. Het Rariteitenkabinet in het Universiteitsmuseum is nagebouwd naar een achttiende-eeuws model. De bijzondere houten Marot-kasten waarin de verzamelingen te zien zijn, zijn in de 19de eeuw gebouwd voor een naturaliënkabinet en zorgen voor een authentieke sfeer.