Paard als patient 1 Paard als patient 2 Paard als patient 3

Rondleiding door Universiteitskliniek voor Paarden

Beroemde paarden leiden je langs de geschiedenis van de paardengeneeskunde zoals Bucephalus, het paard van Alexander de Grote, die het boegbeeld van de oudheid is.

Marengo, het paard Napoleon staat dat symbool staat voor de periode 1800-1920 en Anky van Grunsven's Bonfire leidt het heden in.

Let op: dit is op een andere locatie en alleen te bezoeken met een groepsrondleiding door de Universiteitskliniek voor Paarden op werkdagen.

Wat was de rol van het paard in de samenleving? Wat was de stand van zaken van de paardengeneeskunde? En wat was de rol van de Utrechtse faculteit diergeneeskunde in deze verschillende periodes?

Travail bascule
De opgeknapte travail bascule is een bijzonder object. In deze kantelbare operatiestellage werden in het begin van de 20e eeuw paarden behandeld. Daarnaast zijn er uiteenlopende en bijzondere objecten uit de museumcollectie te zien: instrumentarium voor een aderlating, een kunstbeen voor een pony en een apparaat voor bewegingsanalyse.

Hoefijzerwetenschap
In het begin van de twintigste eeuw richtte de Utrechtse hoogleraar H.M. Kroon het 'Museum voor Hoefkunde' op. Een selectie uit de unieke collectie hoefijzers, instrumenten en onderwijsmiddelen is te zien in 'Het Paard als Patiënt': sandalen voor Nederlandse paarden die in de veengebieden werkten, speciale ijzers voor zieke paarden, maar ook hoe men met gewichten de gangen van sportpaarden probeerde te beïnvloeden of hoe de klauwen van buffels op Java beschermd werden.

Lees ook het artikel 'Van hippiater tot medisch specialist' uit UniekUM.

Bezoekmogelijkheden
‘Het paard als patiënt’ is op aanvraag op werkdagen te bezoeken in het Willem C. Schimmel gebouw op de Uithof. De tentoonstelling is alleen met een groep te bezichtigen en is onderdeel van de rondleiding door de Universiteitskliniek voor Paarden.

Voor vragen en het maken van een afspraak: 
mw. A. Beijer, afdeling Communicatie faculteit Diergeneeskunde 
E-mail: rondleiding.dgk@uu.nl (voorkeur) 
T: (030) 253 4722 (alleen 's ochtends)

Adres 'Het paard als patiënt'
Willem C. Schimmel gebouw
Yalelaan 114
3584 CM Utrecht

'Het paard als patiënt' is ontwikkeld door de Afdeling Diergeneeskunde van het Universiteitsmuseum in samenwerking met het Departement Gezondheidszorg Paard.