Lente Kat in de tuin lente bankje voorjaar Regiustuin Museumcafé Ginkgo zomer citrusboom Herfst winter sneeuw 2 Bloem in de kas kat in de tuin herfst
Een tuin om van te genieten

De Oude Hortus

De Oude Hortus. Een prachtige stilteplek in het hart van de stad, waar je kan ontsnappen aan de drukte van de dag en terecht kunt voor rust, lunch en koffie.

In deze unieke, historische tuin vergeet je dat je midden in de stad bent. Het is een rustige plek om te wandelen en biedt inspiratie voor tuinliefhebbers. De tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld een van de oudste Ginkgo biloba's van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud. 

Bloei in de Oude Hortus
Door het zachte weer en de inzet van onze tuinvrijwilligers staat de Oude Hortus er prachtig bij. Het is een groene oase in de museumtuin vol bloemen. De witte en rode rozen fleuren de regiustuin op, de Kornoelje heeft prachtige witte bloemen en de bijtjes zoemen vrolijk rond. 

Hortuskraam
Van 13 april t/m 20 juli staat er een Hortuskraam in de Oude Hortus. Je kunt hier allerlei soorten planten kopen. De planten komen uit de Oude Hortus zelf of de biologische kwekerij De Hessenhof. Het zijn extra sterke planten, omdat ze allemaal biologisch geweekt zijn.

Kassen 
Vanwege werkzaamheden zijn de kassen gesloten van 1 juli tot 1 november 2019
Ook met kouder weer heeft groen hier een warm onderkomen in de kassen. Deze blikvangers herbergen een grote variatie aan planten. Vanwege werkzaamheden aan de kassen deze zomer is er dit jaar geen Victoria amazonica aangeplant. Die zou het niet overleven op het moment dat het dak wordt hersteld. Om de andere planten zoveel mogelijk te ontzien, vinden de werkzaamheden in de zomer plaats. Op deze manier hebben de kasplanten niet teveel te lijden van kou. Vanaf 1 juli 2019 worden de kassen gerenoveerd en zijn ze niet toegankelijk. De werkzaamheden duren tot ongeveer 1 november 2019. 

Museumcafé Ginkgo
Kom je genieten van de Oude Hortus? Breng dan ook een bezoek aan museumcafé Ginkgo voor een heerlijke lunch, koffie of een goed glas wijn. Met mooi weer biedt het terras prachtig uitzicht over de kassen en de tuin. Klik hier voor meer informatie over het museumcafé.

Leuk om te weten
Wist je dat een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers ervoor zorgt dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt? Elke dinsdag zijn ze volop bezig in de tuin met wieden, snoeien en allerlei andere werkzaamheden.

Minder goed ter been?
De hortus is ook goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Het hoofdpad in de Oude Hortus is geschikt voor rolstoelen en scootmobiels, vrijwel alle plekken in de tuin zijn via de paden bereikbaar. Alleen de kleine paden tussen de planten en tuinen door zijn niet begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel. De kassen en de oranjerie zijn monumentale panden, deze zijn zoveel mogelijk drempelvrij gemaakt. Lees meer over de toegankelijkheid van het museum en de hortus