Gratis kweeperen voor bezoekers De peren zijn op!

Gratis kweeperen voor bezoekers

9 oktober 2018

Update: de peren zijn op! Dinsdag 16 oktober zijn er weer peren geplukt en uitgedeeld. Ruim honderd bezoekers hebben we blij kunnen maken met een tasje kweeperen.

Heb jij iets lekkers gemaakt met de kweeperen van de Oude Hortus? Laat het ons weten! #OudeHortus of mail naar communicatie.museum@uu.nl.

Door de warme zomer heeft onze kweepeerboom veel meer vruchten dan andere jaren en was er genoeg om uit te delen. De kweepeer is een fruitsoort die steeds minder populair is en die je niet zo maar in de supermarkt kan kopen. Vanaf woensdag 10 oktober konden bezoekers een gratis tasje met enkele kweeperen en twee recepten meenemen. De oogst was groot, waardoor we wel 100 bezoekers blij konden maken met kweeperen.

De Oude Hortus is de voormalige botanische tuin van de Universiteit Utrecht achter het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier staan verschillende zeldzame planten en bomen. Zoals de kweepeerboom die steeds minder voor komt. Wellicht omdat de peren rauw niet echt lekker zijn door het harde en zure vruchtvlees. Het fruit is pas eetbaar als het bereid is tot compote, jam, marmelade, gelei, taart, vruchtenbrood, vruchtensap, wijn en likeur. Een kweepeertaart of -jam is een echte delicatesse. Het woord ‘marmelade’ is zelfs ontleend aan de Portugese naam van de kweepeer; marmeleiro.

Gratis
Het snijden en raspen van de kweepeer is een uitdaging, maar het resultaat is het waard.“Dit jaar is de oogst bijzonder goed. De kweepeerboom moet zelfs gestut worden, omdat de takken zo zwaar zijn van alle vruchten,” vertelt Henk Nokkert tuinbaas van de Oude Hortus. Daarom deelt het Universiteitsmuseum dit jaar de kweeperen graag met bezoekers, zodat iedereen kennis kan maken met dit bijna vergeten fruit. “De peren zijn niet allemaal gelijk rijp en de oogst wordt in fases geplukt. Maar op is op, want we hebben maar één kweepeerboom,” aldus Nokkert.

Kook mee!
In de Oude Hortus kunnen bezoekers een gratis tasje kweeperen ophalen. Er zitten ook een paar recepten bij, maar iedereen mag zelf bepalen wat ze er mee maken. “Het is natuurlijk extra leuk als bezoekers ons vertellen wat ze met de kweeperen hebben gekookt. Ze mogen foto’s en recepten van hun culinaire creaties mailen of delen via social media,” vertelt Nokkert.

Familie van de roos
De kweepeer (Cydonia oblonga) komt uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. Oorspronkelijk komt de kweepeer uit het gebied rondom de Kaspische Zee en Japan. De kweepeer is soms te koop bij toko’s, omdat deze ook voorkomt in de Aziatische keuken. De wat gelige kweeperen zijn bedekt met een soort laagje vilt. In het voorjaar bloeit de boom volop, en in het najaar draagt hij vruchten. De zoete geur verspreidt zich dan ook subtiel door de Oude Hortus.