Terug naar het nieuwsoverzicht
Verbouwing Universiteitsmuseum

Verbouwing Universiteitsmuseum

23 november 2017

Het Universiteitsmuseum barst uit zijn voegen: tijd voor vernieuwing.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. Na twintig jaar intensief gebruik is het gebouw van het Universiteitsmuseum Utrecht toe aan renovatie en vernieuwing.

Het Universiteitsmuseum is in 1996 op zijn huidige locatie geopend. Er werd indertijd gehoopt op 25.000 bezoekers per jaar. De afgelopen jaren groeide het aantal bezoekers snel; in 2013 trok het museum 55.000 bezoekers per jaar en in 2017 is een nieuw record bereikt met meer dan 75.000 bezoekers. De voorzieningen zijn niet afgestemd op deze bezoekersaantallen. Het museum barst op dit moment op drukke vakantie- en weekenddagen uit zijn voegen: het entreegebied, de winkel en het Jeugdlab kunnen de toenemende bezoekersstroom niet meer verwerken. Daarnaast vraagt ook de vaste collectie om een betere indeling van de tentoonstellingsruimte en meer presentatieruimte. 

Koen van Velsen
Het museum bevindt zich in het voormalig Botanisch Laboratorium dat naar ontwerp van de Nederlandse architect Koen van Velsen in 1996 is verbouwd tot een modern museum waarvoor hij de Rietveldprijs won. Over de nieuwe plannen is contact geweest met architect Koen van Velsen. Hij heeft aangegeven geen bezwaar te maken en begrijpt dat vanwege de groei het gebouw ingrijpend veranderd moet worden.

Meer zicht op de Oude Hortus
Architectenbureau De Zwarte Hond heeft de opdracht gekregen om een duurzaam en transparant Universiteitsmuseum vorm te geven. Met name het aanzicht van de gevel aan de Lange Nieuwstraat verandert. Het wordt een toegankelijker gebouw met meer zicht op de Oude Hortus. De entree wordt verruimd - dat is nu een groot knelpunt. Ook worden er duurzaamheidsmaatregelen getroffen, zoals het vervangen van het glas door HR (beter isolerend) glas. Het museumcafé en horeca blijven in de Oude Hortus aan de achterzijde.

Het gebouw wordt niet groter. Er wordt verbouwd binnen de bestaande muren. Door het huidige oppervlakte anders in te richten, ontstaat er extra tentoonstellingsruimte waar meer collectie en meer actueel onderzoek te zien is. 

Het Universiteitsmuseum gaat vernieuwen en ontwikkelt zich de komende jaren tot een dynamisch familiemuseum voor iedereen die nieuwsgierig is. Actueel onderzoek, interactie en de bijzondere historische collectie zijn leidend in de toekomstige vernieuwde tentoonstellingen en activiteiten. De bezoeker van het museum wordt zelf onderzoeker, experimenteert, helpt bij het verzamelen van onderzoeksdata en ontmoet de wetenschapper.