Terug naar het nieuwsoverzicht
Doof of Blind?

Doof of Blind?

9 oktober 2017

Afgelopen jaar deden bezoekers van het Universiteitsmuseum mee aan een zintuigenonderzoek van drs. Kayleigh Kennedy.

Kennedy heeft haar onderzoek voor de Universiteit Utrecht inmiddels afgerond en is afgestudeerd als Neuropsycholoog. 

Liever doof of blind?
In het onderzoek werd gevraagd of je, als je zou moeten kiezen, liever doof of blind zou willen zijn en waarom. Ook was er een test om te onderzoeken of je meer auditief of visueel bent ingesteld. 

Wat kwam er uit het onderzoek?
Volgens dit onderzoek zijn mensen liever doof dan blind. Of mensen kiezen voor doofheid of blindheid ligt aan persoonlijke factoren, ook leeftijd maakt verschil. Kinderen en jongeren kiezen eerder voor doof. Ze willen het liefst blijven zien. Toch dachten veel kinderen dat blindheid meer impact op hun leven zou hebben dan doofheid: Dan zeiden ze: "mijn familie leert wel gebarentaal voor mij". Ook veel volwassenen blijken bang voor de praktische bezwaren van blindheid. Autorijden, je werk uitvoeren, ze denken dat het niet meer gaat als je blind bent.

Sociaal en neurologisch onderzoek
Kayleigh’s benadering is vernieuwend doordat ze sociaal en neurologisch onderzoek heeft gecombineerd: “Je kunt allerlei redenen bedenken waarom je op een bepaalde manier denkt over doofheid of blindheid, maar in de neuropsychologie geldt: gedrag komt voort uit de hersenen.