Terug naar de agenda
Wie Wat Waar Waarom? Familielezing 16 juni

Wie Wat Waar Waarom?

16 juni 2019

Familielezing over illegale dierenhandel i.s.m. TivoliVredenburg.

Wat gaat er schuil achter de illegale handel in dieren? 

Interactieve familielezing over illegale handel in dieren
Zondag 16 juni 2019, van 11.00 tot 12.30 uur in TivoliVredenburg

Wie: Criminoloog Daan van Uhm
Wat: Interactieve familielezing over illegale handel in dieren
Waar: TivoliVredenburg
Waarom: Omdat je nieuwsgierig bent naar échte wetenschap!

Olifanten, tijgers, haaien, berberaapjes en papegaaien: veel dieren worden met uitsterven bedreigd omdat mensen op ze jagen voor de handel. Hierdoor verdwijnen diersoorten in een rap tempo. Maar wie zijn deze mensen, waarom willen ze dieren vangen en hoe kunnen we dit oplossen? En waarom is het beschermen van biodiversiteit eigenlijk zo belangrijk voor onze wereld? 

Criminoloog Daan van Uhm weet er alles van. Hij gaat voor zijn onderzoek vaak naar het buitenland om te praten met smokkelaars, handelaren en handhavers. Zo ging hij naar Marokko, waar hij de illegale handel in berberapen onderzocht en naar China waar hij de producten voor traditionele medicijnen onderzocht, zoals tijgerbot en neushoornhoorn.

Hoe doe je onderzoek naar illegale handel in bedreigde diersoorten? Hoe kom je in contact met smokkelaars en is dit niet gevaarlijk? In deze interactieve familielezing vertelt Daan van Uhm over zijn onderzoek naar de illegale handel in beschermde diersoorten. Hij wil deze handel beter begrijpen om het te kunnen voorkomen en aanpakken. Dat is niet eenvoudig. Veel handelaren, maar ook kopers en handhavers weten vaak niet hoe schadelijk de handel is. Hij vertelt over zijn ervaring en gesprekken met smokkelaars, illegale handelaren en handhavers. Ook vertelt hij meer over illegale handel in olifanten, tijgers, haaien en papegaaien. Wist jij bijvoorbeeld dat papegaaien soms geverfd worden om te verbergen dat ze een illegale variant zijn? 

Zelf aan de slag
Na de lezing kun je zelf aan de slag. Daan van Uhm en andere studenten en wetenschappers van de Universiteit Utrecht helpen je om illegale dieren te herkennen. Ook kun je dieren en producten met elkaar matchen: herken jij welk dier gebruikt is voor een bepaald product? En wat wordt er zoal in beslag genomen bij grenscontroles? Bekijk zelf in beslag genomen illegale smokkelwaar zoals een schildpaddenschild.

Kaarten kosten € 5,05 voor kinderen en € 7,55 voor volwassenen en zijn via deze link te koop: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/wie-wat-waar-waarom-8-16-06-2019/ 

In de Wie Wat Waar Waarom familielezingen vertellen Utrechtse wetenschappers je alles over hun onderzoek. Na de interactieve lezing kun je zelf aan de slag met de leukste onderzoekjes of experimenten. Duik samen in de wereld van de wetenschap!

De WWWW-familielezingen zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg en geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht.

Lezingen WWWW (1)