Wie Wat Waar Waarom? Familielezing 24 maart

Wie Wat Waar Waarom?

24 maart 2019

Familielezing over plasticsoep i.s.m. TivoliVredenburg.

Drijft er een eiland van plastic in de oceaan?

Interactieve familielezing over plasticsoep
Zondag 24 maart, van 11.00 tot 12.30 uur in TivoliVredenburg

Wie: Erik van Sebille
Wat: Een familielezing over plasticsoep
Waar: TivoliVredenburg
Waarom: Omdat je nieuwsgierig bent naar échte wetenschap!

Plastic is handig, maar jammer genoeg komt heel veel plastic afval in oceanen terecht. Zeedieren raken erin verstrikt of ze eten het op. Waar komt dat plastic vandaan? En kunnen we het opruimen?

Oceanograaf Erik van Sebille vertelt in een interactieve familielezing over zijn onderzoek naar het plastic afval in de oceanen. Hij wil met zijn onderzoek al het plastic afval in de oceanen opsporen. Dat is moeilijk, omdat je het meeste niet kunt zien. Door zon en zee verandert een plastic flesje al snel in miljoenen onzichtbaar kleine plastic deeltjes. Daarom maakt hij samen met zijn collega's een computermodel waarmee hij kan bekijken hoe het water in de oceanen stroomt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ontdekken waar ons Nederlandse plastic afval terechtkomt, wat er in de oceaan mee gebeurt en hoe we het kunnen opruimen.

Na de lezing kun je dit computermodel zelf bekijken én uittesten, en samen met onderzoekers en studenten van de Universiteit Utrecht aan de slag met het thema duurzaamheid en oceaanvervuiling. Kaarten kosten € 5,05 voor kinderen en € 7,55 voor volwassenen. Kijk hier voor de kaarten.

In de Wie Wat Waar Waarom familielezingen vertellen Utrechtse wetenschappers je alles over hun onderzoek. Na de interactieve lezing kun je zelf aan de slag met de leukste onderzoekjes of experimenten. Duik samen in de wereld van de wetenschap!

Meer weten? Bekijk onderstaande video:

De WWWW-familielezingen zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg en geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht.

Lezingen WWWW (1)