Open Tuinendag Utrecht 29 juni

Open Tuinendag Utrecht

29 juni 2019

Ontdek de Oude Hortus tijdens de negende editie van Open Tuinendag in Utrecht.

Op zaterdag 29 juni a.s. vindt de negende Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. Daar is de Oude Hortus er één van! Geniet van de exotische planten, de rust en de natuur. Tijdens de Open Tuinendag zijn onze tuinvrijwilligers aan het werk in de Oude Hortus, zij kunnen bezoekers van alles vertellen over deze botanische tuin en haar historie.

De Oude Hortus
De geschiedenis van de Oude Hortus gaat ver terug. In 1723 werd de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht aangelegd aan de Lange Nieuwstraat toen de Hortus Medicus op het bastion Zonnenburg te klein bleek. Studenten deden in de hortus kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht. In 1964 verhuisden de botanische tuinen naar de Uithof en raakte de hortus aan de Lange Nieuwstraat in verval. De tuin kon met veel inspanning worden gered en maakt nu deel uit van het Universiteitsmuseum Utrecht.

In de tuin is een kassencomplex en zijn twee oranjerieën. De kleine oranjerie uit 1724 is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. In de wintermaanden worden hier de vele kuipplanten ondergebracht. De andere oranjerie, het huidige museumcafé, werd gebruikt als Zaadhuis; hier werden op zolder de zaden uit de tuin bewaard. Tegenwoordig is de Oude Hortus vooral een tuin om te genieten met veel verschillende planten, indrukwekkende bomen, fraaie doorkijkjes en heerlijke bloemgeuren.

Tuinspeurtocht
Ga op een spannende speurtocht door de Oude Hortus en wordt een echte hortusheld. Deze leuke en bijzondere speurtocht is voor ontdekkingsreizigers die alles willen weten over de bloemen, planten en bomen van de museumtuin.
Voor € 2,50 kun je de speurtocht bij de receptie ophalen.

Nieuwe tuinen
Tijdens de Open Tuinendag zijn er dit jaar veel nieuwe tuinen te bewonderen. Tuinen die dit jaar voor het eerst meedoen zijn onder meer de monumentale tuin achter de eclectische villa aan Maliebaan 7 - met berceau, tuinhuis en vijver - en enkele huizen aan de Nieuwegracht, waaronder nummer 159 met een geheel ommuurde achtertuin. Bijzonder is de daktuin aan het Vredenburgplein, waar verschillende soorten sedum bloeien; de tuin is bovendien interessant vanwege het bijzondere afwateringssysteem en zijn isolerende eigenschappen.

Concert
Na afloop van de Open Tuinendag wordt om 17.15 uur in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert aangeboden in samenwerking met het Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk, dat kan hier

Passe partout Open Tuinendag
De passe-partouts (€12,50 p.p.) zijn te verkrijgen bij de VVV-Utrecht. De entree van de Oude Hortus is €2,50 en met Museumkaart gratis. Met een passe partout van de Open Tuinendag is het mogelijk om zo'n 50 andere tuinen te bezoeken.

Informatie
Meer informatie over het programma en de tuinen vind je op de website van de Open Tuinendag.

Oude Hortus Lente -44