Terug naar de agenda
Open Monumentendag Gratis toegang Oude Hortus

Open Monumentendag

14 september 2019

Op zaterdag 14 september vindt Open Monumentendag voor de dertiende keer plaats in Utrecht.

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar "Kunst & Vermaak''. Er zullen tussen 10.00 en 17.00 bijna 80 monumenten geopend zijn voor publiek.

Al sinds de oudheid vormen de Negen Muzen de inspiratie achter de verschillende vormen van kunst en vermaak. In Utrecht zullen deze muzen ons in twee routes langs verschillende monumenten van kunst en vermaak leiden. Dat kunnen monumenten zijn die als zodanig zijn ontworpen, maar ook monumenten die in de loop der tijd van functie zijn veranderd. 

Tijdens Open Monumentendag gratis toegang tot de Oude Hortus.

Oude Hortus

Wandel door deze voormalige botanische tuin en leer meer over de geschiedenis van de tuin, ontdek de oranjerieën en kassen kom meer te weten over de bijzondere planten en bomen zoals de 250 jaar oude Ginkgo biloba. Tijdens Open Monumentendag is de Oude Hortus gratis te bezoeken. 

Kleine oranjerie
In de Oude Hortus staan twee oranjerieën: De kleine oranjerie en Museumcafé Ginkgo. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan. De kleine oranjerie is van 1724 en is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. 

De kassen
De kassen in de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. Deze kassen zijn tussen 1906 en 1908 gebouwd en zijn een markant element in de tuin.

 

Kleineoranjerie