Open Monumentendag Gratis toegang Oude Hortus

Open Monumentendag

14 september 2019

Op zaterdag 14 september vindt Open Monumentendag voor de dertiende keer plaats in Utrecht.

Op 14 september vindt Open Monumentendag plaats. Het thema van dit jaar is "Plekken van plezier''. Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Er zijn vijf categorieën binnen de monumenten: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Oude Hortus
Wandel door deze voormalige botanische tuin en leer meer over de geschiedenis van de tuin, ontdek de oranjerieën en kassen kom meer te weten over de bijzondere planten en bomen zoals de 250 jaar oude Ginkgo biloba. Tijdens Open Monumentendag is de Oude Hortus gratis te bezoeken.

Kleine oranjerie
In de Oude Hortus staan twee oranjerieën: De kleine oranjerie en Museumcafé Ginkgo. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan. De kleine oranjerie is van 1724 en is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is.

De kassen
De kassen in de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. Deze kassen zijn tussen 1906 en 1908 gebouwd en zijn een markant element in de tuin.

De kassen

Kleineoranjerie