Culturele Zondagen: Alles Kids 20 oktober

Culturele Zondagen: Alles Kids

20 oktober 2019

Woon de lezingen bij en doe mee aan leuke experimenten.

LEZINGEN

Kijken doe je met je hersenen!
Een familielezing over perspectief en selectie van informatie.

Zondag 20 oktober 13.00 – 13.30 uur

Locatie: Jeugdafdeling, Bibliotheek Utrecht, Oudegracht
Door: Stefan van der Stigchel, experimenteel psycholoog aan de Universiteit Utrecht

Reclameborden, Facebookberichtjes en verkeerslichten: onze ogen worden elke dag gebombardeerd met visuele informatie. Maar wat bepaalt wat ons opvalt en wat we negeren? Experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel vertelt in deze mini-lezing hoe onze hersenen informatie selecteren. Zo kan het zijn dat onze ogen meer zien dan onze hersenen bewust verwerken. Dat heeft gevolgen voor ons dagelijks leven en de manier waarop wij de wereld waarnemen.

De wereld in ander perspectief
Hoe zou het zijn om op te groeien in een land waar je niet bent geboren?

Zondag 20 oktober 14.00 – 14.30 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek - derde verdieping, Oudegracht
Door: Jolien Geerlings, sociaal wetenschapper aan de Universiteit Utrecht

Culturele verschillen, hoe gaan kinderen daar mee om? Wat betekent het om op te groeien in een land waar je niet bent geboren? Hoe belangrijk is het voor kinderen om de cultuur van hun herkomstland te behouden? En om de cultuur van het nieuwe land over te nemen? Maakt het ook uit of ze tot de meerderheid of minderheid in een land behoren? Jolien Geerlings vertelt hoe wisseling van perspectief vaak samen gaat  met een verandering in houding ten opzichte van culturele verschillen.

EXPERIMENTEN

Onderzoek en doe zelf mee!
Echt wetenschappelijk onderzoek, hoe werkt dat? Met deze leuke experimenten kom je erachter!

Zondag 20 oktober, 13.00 – 16.00 u
ur
Locatie: Centrale Bibliotheek - derde verdieping, Oudegracht
Door: Universiteitsmuseum i.s.m. wetenschappers van de Universiteit Utrecht

Wat is jouw perspectief op de wereld? Je hersenen bepalen wat je ziet en hoe je dingen ziet, zowel letterlijk als figuurlijk. Met drie leuke experimenten ontdek je alles over illusie. Over hoe jouw hersenen meehelpen om de dingen die je ziet te onderscheiden, maar soms ook juist niet! Hoe recht is een rechte lijn en hoe neem je kleur waar?

Toegang is gratis. Het is leuk om, naast de activiteiten, ook de gerelateerde lezingen bij te wonen. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar.