HAVO/VWO 1 & 2 Wetenschapsworkshop

HAVO/VWO 1 & 2

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Daar gaan de leerlingen in het voortgezet onderwijs programma mee aan de slag.

Wetenschapsworkshop

Onderstaand programma bieden we zowel in het museum als bij jullie op school aan, afgestemd op het leerjaar en het niveau van jouw klas. Elk programma in het museum wordt gecombineerd met een korte, interactieve rondleiding aansluitend op het thema van de workshop.

Blackbox-experiment
Het programma begint met het blackbox-experiment, waardoor de leerlingen in aanraking komen met een aantal onderzoeksprincipes. Iedereen krijgt een mysterieuze black box. Wat kunnen ze met wetenschappelijke zekerheid zeggen over de inhoud hiervan, zonder het doosje open te maken?

Vakoverstijgende thema's
Daarna gaan de leerlingen aan de slag met een eigen onderzoek aan de hand van een thema. Hierbij werken de leerlingen met echte onderzoeksmaterialen en -instrumenten.  De thema’s die op dit moment beschikbaar zijn staan hieronder.

  • Mens en Dier, Fenomenen: Bij het aanleggen van een parkeergarage in Utrecht zijn duizenden jaren oude botten gevonden! Door middel van koolstofdatering ontdekken leerlingen zelf hoe oud de botten zijn. 

Heb je voorkeur voor een speciaal thema of een ander verzoek? In overleg bieden we een programma op maat.