Wetenschap in de klas Videomodules over onderzoekend leren

Wetenschap in de klas

Kinderen zijn grenzeloos nieuwsgierig. Dit kun je gebruiken in de klas! Samen met het Wetenschapsknooppunt in Nijmegen zijn deze vier modules ontwikkeld.

Ben je leraar of gewoon een geïnteresseerde? In de video-modules van 'Goeie vraag!' laten we zien hoe je wetenschap de klas in brengt via de didactiek van onderzoekend leren. De video's worden gepresenteerd door presentatrice Nienke de la Rive Box, bekend van o.a. Het Klokhuis. 

In de modules komen wetenschappers aan het woord over hoe zij onderzoek doen, zie je hoe een project onderzoekend leren eruit kan zien in de klas, en vertellen verschillende leraren over hun ervaringen met onderzoekend leren. Bij elke module staan links met aanvullend materiaal of artikelen waarmee je je kennis kunt verdiepen. 

Module 1: De nieuwsgierige wetenschapper – waarom is wetenschap belangrijk?

In module 1 gaat Nienke in gesprek met twee wetenschappers. Wat doen ze eigenlijk en wat heeft hun werk te maken met jouw leerlingen?

Module 2: Onderzoekend leren, waar moet ik beginnen?! - Wat is onderzoekend leren?

In module 2 leggen we de didactiek van het onderzoekend leren uit. Daarnaast bezoekt Nienke een school in Utrecht waar ze mee kijkt in de klas en praat met twee leraren over hun ervaringen met het geven van verschillende projecten volgens deze de didactiek van het onderzoekend leren. 

Module 3: Onderzoekend leren; welke rol heb jij? - Welke rol heeft de leraar bij onderzoekend leren?

In module 3 vertellen we over het vragenmachientje, laat een leerkracht van een basisschool in Utrecht zien hoe ze met het vragenmachientje in de klas werkt en vertelt ze over haar rol als leerkracht hierbij.

Module 4: ...en hoe bevalt het, het onderzoekend leren? - Wat zijn de ervaringen van leraren?

In module 4 laten we verschillende ervaringen van leraren horen die of net begonnen zijn met les geven volgens de didactiek van onderzoekend leren of leraren die al meer ervaring hier mee hebben.