Collectieverhalen

Malaria was in de 19e eeuw de ziekte die de meeste dodelijke slachtoffers eiste, met name in de tropen. Een werkende behandeling tegen malaria was daarom van groot belang. De Europese koloniën hadden wereldwijd zwaar te lijden aan malaria…

Halverwege de 19e eeuw begon Alwin Hauff met het exploiteren van een kalksteengroeve in Holzmaden, Zuid-Duitsland. De oliehoudende kalk was geschikt als brandstof, maar vooral als bouwmateriaal. Zijn zoon Bernard Hauff werd door zijn moeder…

Johanna Westerdijk (1883-1961) verzamelde felgekleurde, vervormde bladeren en aangetaste vruchten in vloeistof voor het onderwijs. Zij was hoogleraar plantenziektekunde en deed onderzoek naar zieke planten.

Niemand kon om de briljante hoogleraar in de natuurlijke historie Pieter Harting (1812-1885) heen binnen de negentiende-eeuwse natuurwetenschappen.

Ambrosius Hubrecht (1853-1915) groeide uit tot een internationaal bekend embryoloog. Hubrecht heeft een indrukwekkende zoölogische collectie in Utrecht nagelaten, zelfs zijn schedel is in het museum bewaard gebleven.

128.000 tot 116.000 jaar geleden was een warme periode tussen twee ijstijden. Deze periode, het Eemien, dankt zijn naam aan de Utrechtse professor Pieter Harting (1812-1885).

Hoe zien planten eruit? Wat voor soorten zijn er? Een herbarium was een manier om planten te verzamelen en te bewaren. Professor Frits Went (1862-1935) maakte een prachtig collegeherbarium om zijn colleges te illustreren.

Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet. Bleuland leefde in een spannende overgangsperiode in de geneeskunde. Er werden steeds meer…

Wereldberoemd was de vriendelijke en veelzijdige Utrechtse arts Franciscus Donders (1818-1889). De ideeën van deze hoogleraar geneeskunde en fysiologie zorgden voor ontdekkingen die een belangrijke wending gaven aan het wetenschappelijk…

Mammoetbeenderen en een oerosfragment waren in de negentiende eeuw spectaculaire vondsten. Er was nog niet veel bekend over het prehistorisch leven op aarde en dit gaf een klein inkijkje in deze voorhistorische wereld.

Van oudsher was de universiteit een mannenaangelegenheid. Pas in de negentiende eeuw gingen vrouwen mondjesmaat studeren en het duurde tot 1917 voordat de eerste vrouwelijke hoogleraar werd benoemd.

Wetenschap houdt niet op bij de grens. Contacten met buitenlandse wetenschappers en expedities naar het buitenland waren niet alleen nu, maar ook in vroegere tijden al belangrijk.