Collectieverhalen

Conservator Paul Lambers over tanden die in neus van mensen terechtkomen. Geschreven voor tijdschrijft Dentz (nr 5, 2014).

Lang houdbare preparaten waren in de negentiende eeuw essentieel voor studenten geneeskunde en biologie. Deze hadden ze nodig om de bouw van het lichaam te leren kennen. Door een tekort aan lichamen en dierlijke kadavers, waren de…

Voor het door houten dijken beschermde Nederland was de paalworm een enorme bedreiging. In 1860 werd uitgebreid onderzoek gedaan naar het desastreuze werk van dit schelpdier.

In Utrecht werd zoöloog Ambrosius Hubrecht (1853-1915) in 1910 de eerste hoogleraar vergelijkende embryologie van Nederland. Om meer te weten te komen over de ontwikkeling van bevruchting tot geboorte van dieren, verzamelde hij duizenden…

Utrechtse professoren waren pioniers van het Nederlandse ijstijdenonderzoek. In vroegere beschrijvingen over mammoetvondsten komen mammoetbeenderen uit de collectie van het Universiteitsmuseum voor.

Niemand kon om de briljante hoogleraar in de natuurlijke historie Pieter Harting (1812-1885) heen binnen de negentiende-eeuwse natuurwetenschappen.

Ambrosius Hubrecht (1853-1915) groeide uit tot een internationaal bekend embryoloog. Hubrecht heeft een indrukwekkende zoölogische collectie in Utrecht nagelaten, zelfs zijn schedel is in het museum bewaard gebleven.

Alexander Numan (1780-1852) werd onmiddellijk na de oprichting van ’s Rijks Veeartsenijschool in 1821 aangetrokken als docent. In 1826 volgde hij daarnaast de niet optimaal functionerende Theodoor van Lidth de Jeude op als directeur.

Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet. Bleuland leefde in een spannende overgangsperiode in de geneeskunde. Er werden steeds meer…

Glazen potten met slokdarmen en weefsels, skeletten en gekleurde droogpreparaten... Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet.

Paarden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven in de negentiende eeuw. Hoefkunde was dan ook een belangrijk vak.

Wat hoor je als je met een stethoscoop naar hart of longen luistert, wat zie je precies als je de beweging van paarden bestudeert? Ook het proeven en de geur is belangrijk: hoe laat je een bittere pil zoet smaken en hoe ruikt bevergeil?…