Collectieverhalen

De Cocaïnespuit
De Cocaïnespuit

Dat cocaïne in de geneeskundige- als ook in de tandheelkundige praktijk aan het einde van de 19e eeuw veelvuldig gebruikt werd, blijkt wel uit fabricage van speciale kleine spuiten van messing en glas om de cocaïneoplossing toe te dienen.

Tanden op de 'verkeerde' plek
Tanden op de 'verkeerde' plek

Conservator Paul Lambers over tanden die in neus van mensen terechtkomen. Geschreven voor tijdschrijft Dentz (nr 5, 2014).

Pareltjes van glas
Pareltjes van glas

De blaschka-modellen zijn ware pareltjes van glas. Deze natuurgetrouwe glazen modellen van o.a. kwallen, zeeanemonen, wormen en slakken zijn meer dan honderd jaar oud en vormen een unieke collectie.

Liefde voor 'het microscoop'
Liefde voor 'het microscoop'

Microscopen en wetenschap: het lijkt een logische combinatie. Maar zo dacht men er niet altijd over.

Preparaten
Preparaten

Lang houdbare preparaten waren in de negentiende eeuw essentieel voor studenten geneeskunde en biologie. Deze hadden ze nodig om de bouw van het lichaam te leren kennen. Door een tekort aan lichamen en dierlijke kadavers, waren de…

Plantenziektes
Plantenziektes

Johanna Westerdijk (1883-1961) verzamelde felgekleurde, vervormde bladeren en aangetaste vruchten in vloeistof voor het onderwijs. Zij was hoogleraar plantenziektekunde en deed onderzoek naar zieke planten.

Verzamelen
Verzamelen

Verzamelingen vormen de basis voor veel musea, ook de collectie van het Universiteitsmuseum is op deze manier ontstaan.

Herbaria: gedroogde wetenschap
Herbaria: gedroogde wetenschap

Hoe zien planten eruit? Wat voor soorten zijn er? Een herbarium was een manier om planten te verzamelen en te bewaren. Professor Frits Went (1862-1935) maakte een prachtig collegeherbarium om zijn colleges te illustreren.

Instrumenten en hun makers
Instrumenten en hun makers

Instrumenten en hun makers waren in de negentiende eeuw een onmisbare schakel in steeds ingewikkelder wetenschappelijk onderzoek. Met microscopen, stethoscopen of oogspiegels kregen wetenschappers steeds meer inzicht in lichamen en…

Bleulandkabinet
Bleulandkabinet

Glazen potten met slokdarmen en weefsels, skeletten en gekleurde droogpreparaten... Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet.

Hoefijzers
Hoefijzers

Paarden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven in de negentiende eeuw. Hoefkunde was dan ook een belangrijk vak.

Vreemde vogels
Vreemde vogels

De vogelcollectie van het Universiteitsmuseum bevat veel verschillende vogelsoorten. Van de exotische papegaai rosella tot een doodgewone havik op een paaltje.