Collectieverhalen

Kleurenblindheid, de werking van het het oog en oogbewegingen: in Utrecht was veel belangstelling voor oogheelkunde. Franciscus Donders (1818-1889) was één van de pioniers.

Wat hoor je als je met een stethoscoop naar hart of longen luistert, wat zie je precies als je de beweging van paarden bestudeert? Ook het proeven en de geur is belangrijk: hoe laat je een bittere pil zoet smaken en hoe ruikt bevergeil?…

Wereldberoemd was de vriendelijke en veelzijdige Utrechtse arts Franciscus Donders (1818-1889). De ideeën van deze hoogleraar geneeskunde en fysiologie zorgden voor ontdekkingen die een belangrijke wending gaven aan het wetenschappelijk…

Zeker tien miljoen mensen dragen een bril. Het is een alledaags voorwerp dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Professor Weve (1888-1962), hoogleraar oogheelkunde in Utrecht raakte gefascineerd door dit hulpmiddel. Hij stelde een…

De collectie humane geneeskunde weerspiegelt de universitaire medische geschiedenis. De verzamelingen bevatten een scala aan medische instrumenten, hulpmiddelen, preparaten, foto’s en archieven.

De favoriet van Babke Aarts uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

De favoriet van Paul Lambers uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

De favoriet van Reina de Raat uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

Mens en dier worden al sinds eeuwen met elkaar vergeleken, maar dat gebeurt telkens met een andere invalshoek.

Hoeveel overeenkomsten hebben mens en dier? Deze week in de spotlight: De functie van de huid.