Collectieverhalen

Malaria was in de 19e eeuw de ziekte die de meeste dodelijke slachtoffers eiste, met name in de tropen. Een werkende behandeling tegen malaria was daarom van groot belang. De Europese koloniën hadden wereldwijd zwaar te lijden aan malaria…

Lang houdbare preparaten waren in de negentiende eeuw essentieel voor studenten geneeskunde en biologie. Deze hadden ze nodig om de bouw van het lichaam te leren kennen. Door een tekort aan lichamen en dierlijke kadavers, waren de…

Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet. Bleuland leefde in een spannende overgangsperiode in de geneeskunde. Er werden steeds meer…

Glazen potten met slokdarmen en weefsels, skeletten en gekleurde droogpreparaten... Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet.

Vakmanschap aan de universiteit is meer dan baanbrekende publicaties van hoogleraren en scripties van studenten. Aan de universiteit waren tal van vaklieden verbonden.

Een deel van de collectie van het Universiteitsmuseum bestaat uit menselijke en dierlijke preparaten. De herkomst van de menselijke preparaten is de studie geneeskunde

De veelzijdige collectie van het Universiteitsmuseum bevat objecten en deelverzamelingen, die niet alleen voor de Universiteit Utrecht maar ook (inter)nationaal bijzonder of uniek zijn.

De collectie humane geneeskunde weerspiegelt de universitaire medische geschiedenis. De verzamelingen bevatten een scala aan medische instrumenten, hulpmiddelen, preparaten, foto’s en archieven.

De favoriet van Paul Lambers uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

Elk object vertelt een verhaal, de een wat meer dan de andere.