Collectieverhalen

Malaria was in de 19e eeuw de ziekte die de meeste dodelijke slachtoffers eiste, met name in de tropen. Een werkende behandeling tegen malaria was daarom van groot belang. De Europese koloniën hadden wereldwijd zwaar te lijden aan malaria…

In Utrecht werd zoöloog Ambrosius Hubrecht (1853-1915) in 1910 de eerste hoogleraar vergelijkende embryologie van Nederland. Om meer te weten te komen over de ontwikkeling van bevruchting tot geboorte van dieren, verzamelde hij duizenden…

Niemand kon om de briljante hoogleraar in de natuurlijke historie Pieter Harting (1812-1885) heen binnen de negentiende-eeuwse natuurwetenschappen.

Het aantal vakgebieden aan de Universiteit Utrecht was aanvankelijk klein. Er waren drie hoofdfaculteiten. Toen vanaf de negentiende eeuw de technische mogelijkheden toenamen en de kennis hierdoor uitbreidde, specialiseerden hoogleraren…

De veelzijdige collectie van het Universiteitsmuseum bevat objecten en deelverzamelingen, die niet alleen voor de Universiteit Utrecht maar ook (inter)nationaal bijzonder of uniek zijn.

De collectie humane geneeskunde weerspiegelt de universitaire medische geschiedenis. De verzamelingen bevatten een scala aan medische instrumenten, hulpmiddelen, preparaten, foto’s en archieven.

Een bijzondere prepareermicroscoop in onze collectie.