Collectieverhalen

Halverwege de 19e eeuw begon Alwin Hauff met het exploiteren van een kalksteengroeve in Holzmaden, Zuid-Duitsland. De oliehoudende kalk was geschikt als brandstof, maar vooral als bouwmateriaal. Zijn zoon Bernard Hauff werd door zijn moeder…

Utrechtse professoren waren pioniers van het Nederlandse ijstijdenonderzoek. In vroegere beschrijvingen over mammoetvondsten komen mammoetbeenderen uit de collectie van het Universiteitsmuseum voor.

128.000 tot 116.000 jaar geleden was een warme periode tussen twee ijstijden. Deze periode, het Eemien, dankt zijn naam aan de Utrechtse professor Pieter Harting (1812-1885).

Verzamelingen vormen de basis voor veel musea, ook de collectie van het Universiteitsmuseum is op deze manier ontstaan.

Mammoetbeenderen en een oerosfragment waren in de negentiende eeuw spectaculaire vondsten. Er was nog niet veel bekend over het prehistorisch leven op aarde en dit gaf een klein inkijkje in deze voorhistorische wereld.

Wetenschap houdt niet op bij de grens. Contacten met buitenlandse wetenschappers en expedities naar het buitenland waren niet alleen nu, maar ook in vroegere tijden al belangrijk.

De favoriet van Paul Lambers uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'
Gewoonlijk bestuderen paleontologen geen replica’s. Maar toch, als het origineel verloren is gegaan, kan een goede en nauwkeurige kopie van het origineel nog waardevol zijn. In de collectie fysische antropologie van het Universiteitsmuseum…