Collectieverhalen

Alexander Numan
Alexander Numan

Alexander Numan (1780-1852) werd onmiddellijk na de oprichting van ’s Rijks Veeartsenijschool in 1821 aangetrokken als docent. In 1826 volgde hij daarnaast de niet optimaal functionerende Theodoor van Lidth de Jeude op als directeur.

Fokkerij en genetica
Fokkerij en genetica

Rond 1830 kreeg de Universiteit Utrecht een eigen fokkerij. Met een kudde van vierhonderd schapen startte hoogleraar Alexander Numan (1780-1852) zijn onderzoek naar veeteelt en rasverbetering bij de Rijks Veeartsenijschool.

Mens en dier
Mens en dier

Een deel van de collectie van het Universiteitsmuseum bestaat uit menselijke en dierlijke preparaten. De herkomst van de menselijke preparaten is de studie geneeskunde

Vakgebieden
Vakgebieden

Het aantal vakgebieden aan de Universiteit Utrecht was aanvankelijk klein. Er waren drie hoofdfaculteiten. Toen vanaf de negentiende eeuw de technische mogelijkheden toenamen en de kennis hierdoor uitbreidde, specialiseerden hoogleraren…

Geschiedenis schapen- en varkensfokkerij
Geschiedenis schapen- en varkensfokkerij

In het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht bevindt zich een verzameling historische foto’s van landbouwhuisdieren. Jesper Oldenburger en Steven van der Laan gebruikten deze voor hun promotieonderzoek.