Terug naar het overzicht
7 1 3 4 5 6 2
Vogels

Vreemde vogels

De vogelcollectie van het Universiteitsmuseum bevat veel verschillende vogelsoorten. Van de exotische papegaai rosella tot een doodgewone havik op een paaltje.

Een vogelcollectie van 140 stuks
De verzameling maakte voor 1850 deel uit van de omvangrijke opgezette dierencollectie van hoogleraar zoölogie Theodoor van Lidth de Jeude (1788-1863). Het is hiermee één van de oudere dierkundige verzamelingen van Nederland. Na de dood van de hoogleraar is zijn verzameling geveild. Een deel van de verzameling, zoals een vogelcollectie van 140 stuks, is in Utrecht gebleven.

Van veilingen en diergaardes
Sommige vogels uit de verzameling zal Van Lidth de Jeude gekocht hebben op veilingen. Daarnaast liet hij dode vogels en andere dieren uit de Utrechtse zoölogische tuin door zijn assistenten prepareren. Zijn assistent Schubaert was expert op dat gebied.

Artis
In opdracht van de Amsterdamse diergaarde Artis heeft Schubaert ook daar overleden dieren geprepareerd. Als dank voor zijn werk mocht hij dan zelf enkele exemplaren voor Utrecht behouden. Zo groeide de vogelcollectie en de totale verzameling dieren uit tot een zeer aanzienlijke privécollectie.