Terug naar het overzicht
Vakmanschap 1 Vakmanschap 2 Vakmanschap 3 Vakmanschap 4
Vakmanschap

Vakmanschap

Vakmanschap aan de universiteit is meer dan baanbrekende publicaties van hoogleraren en scripties van studenten. Aan de universiteit waren tal van vaklieden verbonden.

Preparateurs en kunstschilders
De amanuensis was veelal de rechterhand van de professor. Kundige preparateurs, zoals Toers Diesbergen Schubaert (1805-1853) en Petrus Koning (1787-1834) en inventieve instrumentmakers als Kagenaar en Epkens zijn van groot belang geweest voor de voortgang van onderzoek. Prachtig is ook de kunstzinnige erfenis van anatomisch tekenaar en schilder Douwe van der Zweep (1890-1975).

Timmerlieden en glasblazers
Behalve de amanuensis of kunstenaar droegen ook andere vaklieden zoals timmerlieden bij aan het universitaire bedrijf. Bijzondere formaten glazen flessen voor de vloeistofpreparaten, trechters, kolven of buisjes voor laboratoriumwerk werden gemaakt door anonieme glasblazers. Vakmanschap trof men ook buiten de universiteit aan. Zo kon je bij firma’s als Brendel, Ziegler en Blaschka & Sohn onderwijsmodellen uit hun catalogi bestellen, en maakte men in opdracht modellen op maat.