Terug naar het overzicht
Prototype van de Sensakoe Sleutelstuk

Prototype van de Sensakoe

Het is niet alles messing en ander glimmend metaal wat er blinkt in het depot van het Universiteitsmuseum...

Sleutelstukken
Bij museale objecten wordt in eerste instantie vaak gedacht aan bijvoorbeeld prachtige oude instrumenten. De hedendaagse objecten die verzameld worden voldoen echter vaak niet aan deze verwachting. Toch kunnen die net zo goed sleutelstukken zijn, zoals deze omschreven worden in ons collectiebeleidsplan: objecten of deelcollecties ‘die een markante ontwikkeling binnen het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in het algemeen of aan de Universiteit Utrecht in het bijzonder illustreren’

De Sensakoe
Het prototype van de zogenaamde ‘Sensakoe’ is hiervan een mooi voorbeeld. De Sensakoe is een onderwijsmodel dat in de periode 2006-2011 ontwikkeld is binnen de faculteit Diergeneeskunde. Het model is het boegbeeld van ‘de drie V’s’, die staan voor vervanging, vermindering en verfijning van proefdiergebruik. In de link onder het artikel lees je meer over alternatieven voor dierproeven bij de Universiteit Utrecht. 

Inwendig onderzoek
Iedereen kent wel het beeld van de dierenarts met zijn of haar arm tot de oksel in het achtereind van een koe: via de darm wordt de buitenkant van onder andere de baarmoeder geïnspecteerd.  Het verkrijgen van handvaardigheid in het zogenaamde ‘opvoelen’ van koeien in verschillende stadia van cyclus en dracht wordt sinds de ontwikkeling van de Sensakoe niet direct op levende dieren geoefend. Studenten staan in practica immers onder druk: ze moeten oppassen de inwendige koe niet te beschadigen, en tegelijkertijd aandachtig voelen.

Eerst oefenen
De Sensakoe overbrugt deze eerste stap. Wat studenten voelen zien ze naast zich op een beeldscherm: de siliconen organen binnenin het model bevatten namelijk druksensoren. Studenten die uitgebreid geoefend hebben met de Sensakoe kunnen sneller organen in een levende koe herkennen, wat het ongerief voor het dier flink vermindert. Het prototype past als voorbeeld van een belangrijke ontwikkeling in het onderwijs uitstekend in het verzamelbeleid van het Universiteitsmuseum. 

Auteur
Babke Aarts