Terug naar het overzicht
Persoonlijk leven 2 Persoonlijk leven 1 Persoonlijk leven 3 Persoonlijk leven 4 Persoonlijk leven 5
Persoonlijk leven

Persoonlijk leven

De collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht biedt naast de geschiedenis van de wetenschap ook een kijkje in het persoonlijk leven van hoogleraren, onderwijsassistenten, instrumentmakers en andere personen verbonden aan de universiteit.

Theevisite
Universitaire mores en oude tradities zoals het dragen van een toga zijn overgebleven herinneringen van het persoonlijk leven van de universitair hoogleraar. Een hoogleraar gaf colleges aan studenten en hield regelmatig openbare lessen voor een breder publiek. Daarnaast gaf hij private lessen aan huis. Lange tijd was het gebruikelijk dat studenten op een formele jaarlijkse theevisite bij de professor aan huis kwamen. De student had vaak een persoonlijke band met zijn geestelijk leidsman.

Bijbaantjes
Het aanzien van een hoogleraar in de negentiende eeuw was behoorlijk, het salaris daarentegen mager. Het was daarom gebruikelijk dat de hooggeleerden hun inkomen aanvulden met andere werkzaamheden. Een hoogleraar als Jan Bleuland (1756-1838) hield er een aanzienlijke medische privépraktijk op na.

Zekerheid
Voor veel medewerkers, zoals kunstenaar Douwe van der Zweep bood een aanstelling aan de universiteit zekerheid van bestaan. Hij wilde geen autonoom kunstenaar zijn, maar de prachtige tekeningen, schilderijen en collegeplaten die hij in dienst van de universiteit maakte zijn echt kunstwerken.

Herinneringen
Het werkgerelateerde leven van de hoogleraar met zijn portret in de universitaire Senaatszaal of het vakmanschap van een instrumentmaker blijft in de museumcollectie behouden. Net als persoonlijke herinneringen in de archieven, schilderijen en foto’s uit de collectie.