Terug naar het overzicht
Blaschka kwal Blaschka oorkwal Blaschka zeedahlia Blaschka zeekat Blaschka zeeslak Blaschka zeehaas Blaschka bloedkraal

Pareltjes van glas

De blaschka-modellen zijn ware pareltjes van glas. Deze natuurgetrouwe glazen modellen van o.a. kwallen, zeeanemonen, wormen en slakken zijn meer dan honderd jaar oud en vormen een unieke collectie.

Een levensechte glazen kwal
Een glanzende glazen kwal uit de collectie van het Universiteitsmuseum wekt al meer dan honderd jaar bewondering op door zijn natuurgetrouwe schoonheid. Dit Blaschka-glasmodel is een van de juweeltjes uit de onderwijscollectie dierkunde. De modellen werden aan het eind van de negentiende eeuw gemaakt door glaskunstenaars Leopold en Rudolph Blaschka uit Dresden, die vader en zoon waren. Ze produceerden op bestelling honderden glasgeblazen dieren en planten voor musea en universiteiten over de hele wereld.

Blaschka’s in Utrecht
Op 4 oktober 1882 bestelde hoogleraar Ambrosius Hubrecht (1853-1915) honderd modellen uit de Blaschka-catalogus. Hubrecht was nadrukkelijk geïnteresseerd in embryologische ontwikkeling van dieren. Hij bestelde dan ook diverse groeireeksen. Waarschijnlijk zijn de glazen dieren niet lang in het onderwijs gebruikt. Hubrecht bewaarde de kwetsbare kunstobjecten al snel thuis. Lang na zijn dood kwamen ze weer in bezit van de universiteit. De collectie is uniek in Nederland. Nog ongeveer tachtig glazen kwallen, zeeanemonen, wormen en slakken zijn in het Universiteitsmuseum bewaard gebleven.