Terug naar het overzicht
1 2 3 4 5 6
Onderwijsassistenten

Onderwijsassistenten

Bij het lesgeven kregen professoren hulp van een onderwijsassistent. Naast het assisteren maakten ze vaak ook onderwijsmodellen, preparaten en collegeplaten. Dit leverde mooie collecties op.

Onderwijsassistent en meer

Specifiek bij het anatomisch onderwijs was dit een prosector, letterlijk voorsnijder. Hij verrichtte onder toeziend oog van de hoogleraar de secties in de snijzaal of het Theatrum Anatomicum. Maar de assistent had vaak veel meer werkzaamheden. Hij was preparateur, maakte onderwijsmodellen en was beheerder van de anatomische verzamelingen en gebouwen. Sommige assistenten verwierven zelf bekendheid met hun uitmuntende prepareerkunsten.

Petrus Koning en zijn snijkunst
Petrus Koning (1787-1834) groeide als ijverige 13-jarige assistent van professor Jan Bleuland (1756-1838) uit tot een getalenteerd preparateur. Zijn kundigheid laat zich zien in de anatomische wasmodellen die hij speciaal voor het onderwijs vervaardigde. In tegenstelling tot Italiaanse wasmodellen maakte Koning een zeer natuurgetrouwe weergave van het menselijk lichaam. Naast zijn werk als prosector had hij een bloeiende praktijk als chirurgijn. Na 1815 werkte en woonde hij jaren in het anatomische kabinet van de universiteit aan het Janskerkhof.

De werklust van Schubaert
Toers Diesbergen Schubaert (1805-1853) maakte voor het onderwijs in de diergeneeskunde, geneeskunde en de natuurlijke historie een immense hoeveelheid preparaten, opgezette dieren, wasmodellen en tekeningen. Hij werkte daarnaast zijn hele leven onafgebroken aan een grote privéverzameling van hoogleraar Theodoor van Lidth de Jeude, en was prominent aanwezig in het anatomieonderwijs voor studenten. Hij maakte niet alleen de mooiste preparaten, maar ook ander zorgvuldig beschreven en geïllustreerd studiemateriaal. Een deel van de preparaten van Schubaert staat opgesteld in de Schubaertgalerij van de Universiteit Utrecht en wordt nog steeds gebruikt door studenten.

 

Gerelateerde objecten