Terug naar het overzicht
naam object ddd ddd 4 5

Medisch

De collectie humane geneeskunde weerspiegelt de universitaire medische geschiedenis. De verzamelingen bevatten een scala aan medische instrumenten, hulpmiddelen, preparaten, foto’s en archieven.

Rijke collectie
Uit de negentiende- en twintigste eeuw zijn bijzondere wetenschapshistorische objecten overgebleven. De skeletten uit het Bleulandkabinet en de oogheelkundige instrumenten van Franciscus Donders (1818-1889) zijn een paar voorbeelden uit de rijke collectie. 

Wereldfaam
De tandheelkundige collectie vormt een aparte deelverzameling. Deze collectie van wereldfaam toont de ontwikkeling van de tandheelkunde in de breedste zin: anatomie, pathologie, onderwijsmodellen, instrumenten, praktijkbenodigdheden en onderzoekscollecties.

Levensechte modellen
Een andere unieke deelcollectie betreft de enige Nederlandse diergeneeskundige verzameling. Ze bevat onder meer speciaal voor dieren ontworpen chirurgische en verloskundige instrumenten, een uitgebreide collectie hoefkunde en levensechte modellen van onderwijsassistent Toers Diesbergen Schubaert.