Terug naar het overzicht
Hondenbeugel1 2

Verrassende hondenbeugel

De favoriet van Babke Aarts uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

De collectie van het Universiteitsmuseum, en ook de verzameling objecten die ‘Tot op het bot’ vormt, is zo enorm divers dat het een onmogelijke taak is één favoriet object te benoemen. Het corrosiepreparaat van het vaatstelsel van een hond is adembenemend teer en fijn, de negentiende-eeuwse vloeistofpreparaten zijn ware kunstwerkjes met hun kleuringen en originele afdichtingen. Het fantoom voor verloskundepractica komt tot leven door de foto uit 1896, waarop te zien is hoe het gebruikt wordt door studenten diergeneeskunde met bolhoedjes op.

Beugel vertelt een groter verhaal
Naast hun eigen, intrinsieke waarde krijgen bepaalde objecten in de context van ‘Tot op het bot’ een extra lading. Ze vertellen een groter verhaal dan alleen hun eigen geschiedenis. Daarom is gekozen voor de hondenbeugel. 

De gipsafdruk van het hondengebit met bijbehorende beugel roept veel verraste reacties op: ‘Wat? Krijgen honden ook een beugel?’ Binnen het thema ‘gebit’ vertellen we onder andere over de overeenkomsten tussen mens en dier bij aandoeningen van het gebit. Gaatjes, (pathologische-) slijtage en scheefstand komen bijvoorbeeld bij honden en katten net zo goed voor als bij mensen. Ook de behandelmethoden vertonen veel overeenkomsten.

Scheefstand
De hondenbeugel vertelt enerzijds een klinisch verhaal. Hondentanden kunnen scheef gaan staan, bijvoorbeeld tijdens het wisselen, maar ook genetische factoren spelen een belangrijke rol. Bij pijn en/of problemen met eten kan orthodontie een oplossing bieden. Een beugel kan bijvoorbeeld de hoektanden naar buiten leiden zodat ze het gehemelte niet meer beschadigen.

Vergelijking mens en dier
Anderzijds raakt de beugel in de context van de vergelijking tussen mens en dier aan vraagstukken met betrekking tot ethiek en mens-dierrelaties. Net als de humane geneeskunde biedt de diergeneeskunde ongekende mogelijkheden, maar hoe ver moet je als eigenaar en dierenarts willen gaan? Zijn alleen functionele behandelingen acceptabel, of geldt dit ook voor cosmetische ingrepen? Elk hondenras heeft zijn eigen standaarden wat betreft de verhouding tussen boven- en onderkaak, dus ook de vaak gevoerde discussie over rasstandaarden komt hier om de hoek kijken.

Stof tot nadenken
Anders dan veel objecten in ‘Tot op het bot’ heeft deze hondenbeugel nog geen lange en imposante geschiedenis, maar het object staat bol van de verhalen en geeft stof tot nadenken. Dat is óók een kwaliteit die objecten tot een favoriet kan maken!

De afdruk met hondenbeugel (2013) is een bruikleen van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren

Auteur
Babke Aarts

 

Gerelateerde objecten