Terug naar het overzicht
1 2 3 4 5 6
Herbaria

Herbaria: gedroogde wetenschap

Hoe zien planten eruit? Wat voor soorten zijn er? Een herbarium was een manier om planten te verzamelen en te bewaren. Professor Frits Went (1862-1935) maakte een prachtig collegeherbarium om zijn colleges te illustreren.

Gedroogde planten
In het depot van het Universiteitsmuseum bevindt zich een prachtig collegeherbarium dat is samengesteld in de jaren 1920 door professor Frits Went (1862-1935). Hij heeft het naast glasdia’s en collegeplaten waarschijnlijk gebruikt om zijn colleges te illustreren. Het herbarium bevat ongeveer zestig gedroogde planten. De helft kwam uit de eigen hortus van de Universiteit Utrecht en de andere helft werd elders verzameld: bijvoorbeeld in Limburg.

Ent-experimenten
In het herbarium zijn twee bijzondere planten van ent-experimenten uit de oude hortus bewaard gebleven. Deze zogenaamde chimaeren waren gecreëerde planten met cellagen van twee verschillende soorten moederplanten. Eén chimaer in het herbarium bestaat uit cellagen van een tomaat en delen van een aardappelplant. Dergelijke experimenten waren bedoeld om de resistentie van planten tegen ziektes te kunnen verbeteren. 

Reisalbum
Het Universiteitsmuseum bezit daarnaast een persoonlijk reisalbum van de latere hoogleraar Johanna Westerdijk (1883-1961) uit 1893, dat ze maakte toen ze tien jaar oud was. Zij verzamelde hierin op haar reizen foto’s en ansichtkaarten, maar ook prachtig gedroogde planten. De liefde voor planten zat er al vroeg in bij haar.