Terug naar het overzicht
Goed geconserveerde vis

Goed geconserveerde vis

De favoriet van Paul Lambers uit de tentoonstelling 'Tot op het bot'

Goed geconserveerde vis
In de tentoonstelling “Tot op het bot” staat een groot aantal dierlijke preparaten. Een buitenbeentje zijn een aantal fossielen, waaronder een fossiele vissen, met de wetenschappelijke naam Pachycormus. Dit fossiel is mijn favoriete object .

Fossielen zijn in wezen preparaten. De 19e-eeuwse anatomische preparaten van dieren in de tentoonstelling zijn door een preparateur bewerkt en geconserveerd en daarmee in ieder geval al 200 jaar goed gebleven. De fossiele vis is ook geconserveerd (gefossiliseerd, deels versteend) en wel op zo’n manier dat hij zelfs al honderden miljoenen jaren  bewaard is gebleven. Of de anatomische preparaten die ouderdom zullen gaan halen valt zeer te betwijfelen, hoewel natuurlijk niet uitgesloten is dat ook die ooit als fossiel kunnen eindigen.

Uitgestorven
Pachycormus komt uit een uitgestorven groep vissen die wat betreft bouw meer lijken op de vissen die we nu kennen. Dit fossiel komt uit Baden-Württemberg en is rond de 180 miljoen jaar oud. De moderne zoogdieren, waar ook de mens bij hoort, waren er nog lang niet.

Versteende details
De vis is mooi bewaard gebleven en toont allerlei details. De darminhoud is versteend, dat is de wormachtige sliert en de witte verdikking in de buikregio. De rechter borstvin is compleet bewaard en daarin valt de fijne vertakking van de vinstralen op. De vis heeft geen volledig verbeende wervels, zoals je die wel ziet bij de andere, moderne, vissenskeletten in de tentoonstelling. In plaats daarvan had hij een elastische staaf, de zogenaamde chorda, tussen de wervelbogen. Die fossiliseert meestal niet. In de vroege embryonale ontwikkeling van alle gewervelde dieren wordt ook een chorda aangelegd, maar deze wordt uiteindelijk vervangen door wervels. Bij Pachycormus vond die vervanging niet plaats.

Geschiedenis ontrafelen
De fossielen in de tentoonstelling hebben de langste geschiedenis van alle objecten die er te zien zijn. Ze geven een inkijkje in een wereld die al lang voorbij is en zijn de tastbare overblijfselen van de al honderden miljoenen jaren oude geschiedenis van de gewervelde dieren. Die geschiedenis kan aan de hand van dit soort objecten worden onderzocht en ontrafeld. 

Auteur
Paul Lambers