Terug naar het overzicht
Vergelijking tussen mens en dier

Vergelijking tussen mens en dier

Hoeveel overeenkomsten hebben mens en dier? Deze week in de spotlight: De functie van de huid.

Mensen en alle andere gewervelde dieren hebben een belangrijk kenmerk gemeen: ze hebben een ruggengraat en een skelet. Ook bijvoorbeeld in de bouw en werking van de organen, spieren vertonen ze onderling veel overeenkomsten. Er zijn natuurlijk ook duidelijke verschillen. Dit alles onderzoek je in de familietentoonstelling Tot op het bot. In een reeks op Facebook lichten we een paar van die opvallende verschillen en overeenkomsten toe. Nu in de spotlight: De functie van de huid.

De functie van de huidUZ-2245 (detail )(01)
De belangrijkste functie van de vacht van een zoogdier is isolatie. De vacht van een zoogdier voorkomt afkoeling. Maar voor sommige dieren zou een dichte vacht die afkoeling tegengaat juist voor problemen zorgen. Grote dieren zoals een olifant houden door hun omvang makkelijk warmte vast. Olifanten leven in de warme streken van Afrika en Azië en zouden met een vacht het gevaar lopen oververhit te raken. De mammoet, een olifantachtige die in de barre kou van de ijstijden leefde, had daarentegen juist wel een dikke vacht nodig om de kou te trotseren.

 

Afrikaanse steppen 
De mens heeft ook geen vacht, maar is nog wel dunbehaard. De moderne mens komt oorspronkelijk van de warme steppen in Afrika. Daar trok hij rond op zoek naar voedsel. En dikke vacht zou daarbij veel te warm zijn, aangezien je door lichamelijke activiteit in een dergelijk klimaat snel warm wordt. Dat voor de mens een goede warmteafgifte erg belangrijk is blijkt wel uit het feit dat hij een van de weinige zoogdieren is met zweetklieren over het hele lichaam. Bij lichamelijke inspanning gaan mensen zweten, wat afkoeling van het lichaam bevordert.

Door Paul Lambers