Terug naar het overzicht
2 1
Douwe van der Zweep

Douwe van der Zweep

Tussen 1913 en 1955 was aan de Universiteit Utrecht een veelzijdig kunstenaar verbonden: Douwe van der Zweep (1890-1975). Deze schilder, tekenaar en lithograaf ontwikkelde zich in een tijd van vernieuwing in de Utrechtse kunstwereld.

Gerrit Rietveld
Kunstvormen met abstrahering en stilistische experimenten vormden Van der Zweep. Hij was zeer goed bevriend met veel vertegenwoordigers van ‘De Stijl’, waaronder Gerrit Rietveld. Van der Zweep zocht het vrije kunstenaarsleven niet. In de kunstwereld heeft hij misschien ook daardoor geen roem en erkenning gekregen als groot meester.

Het paard op de operatietafel
Keurige heren veeartsen en studenten staan gegroepeerd om een opengesneden paard op de snijtafel, terwijl de assistent het verloren bloed wegpoetst. Dit doek illustreert de levendige, enigszins abstracte stijl van Van der Zweep.

Geduld en precisie
Tijdens zijn eerste aanstelling aan de medische faculteit tekende Van der Zweep anatomische prenten. Rond 1920 is Van der Zweep in dienst getreden van de afdeling anatomie van de diergeneeskunde. Hij heeft met veel geduld en precisie studiemateriaal getekend en geschilderd. Zijn werk varieerde van grote anatomische schilderijen, die lang in de snijzaal hebben gehangen, tot uiterst nauwkeurige tekeningen van weefsels door de microscoop. 

Planten, dieren of anatomische preparaten, alles werd door de kunstzinnige Van der Zweep op papier of doek vastgelegd.