Terug naar het overzicht
De reis van de telefoon

De reis van de telefoon

De telefoon is een van de belengrijkste moderne communicatiemiddelen van de 21e eeuw. De eerste telefoon was alleen bedoeld om te bellen en dat ging lang niet zo snel als wij, van-de-digitale-generatie, gewend zijn.

Het begin van de reis
Onze mobiele telefoons waren er niet geweest zonder de eerste telefoon die in 1860 door Joham Phillip Reis ontdekt werd. Hij experimenteerde al in 1950 met geluid en elekriciteit. Zijn eerste telefoon bestond alleen uit een losse microfoon en een oorstuk. Na het vroege overlijden van Reis was het Antoni Meucci die de telefoon opnieuw uitvond. Door een telefoonverbinding te ontwikkelen konden twee telefoons elkaar bereiken. Uiteindelijk ging Alexander Graham Bell er in 1876, na een aantal verbeteringen, met de roem vandoor. Aan zijn naam hebben we het woord 'bellen' te danken. 

De reis door de telefoon
Wie in de 19e eeuw wilde bellen werd via een telefooncentrale handmatig doorverbonden. Door in de microfoon te praten ging er een plaat trillen en die trilling werd omgezet in een elektrische stroom. De stroom ging via koperen draadjes door de centrale naar de ontvanger en werd uiteindelijk weer omgezet in een stem. Het woord telefoon, afkomstig van Reis, staat symbool voor deze techniek en betekent letterlijk ver (tele) geluid (foon).

De reis van vast naar mobiel
Met de eerste telefoon kon alleen verbonden worden met één ander telefoon, maar daar kwam al snel verandering in. De afstand tussen telefoons werden steeds groter en ook de vorm veranderde constant. In 1920 kwam er voor het eerst een kiesschijf op de telefoon. Dit was het begin van de telefoon die wij nu als huistelefoon kennen. 

In 1973 vond er opnieuw een grote ontwikkeling plaats: er werd voor het eerst draadloos gebeld. Iets wat wij nu, ruim een eeuw later, in steeds toenemende mate doen. Communiceren is veel makkelijker geworden dankzij de mobiele telefoon, omdat we zo altijd en overal bereikbaar zijn. Niet alleen reist de telefoon mee door de tijd, de telefoon reist nu ook overal mee naar toe. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van alle Nederlanders niet zonder telefoon de deur uit gaat. 

Het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht, dat vanaf 1777 natuurkundige instrumenten voor de beoefening van natuurkwetenschap verzamelde, had een exemplaar van die eerste telefoon in bezit. Het eerste model was gebaseerd op een ontwerp van Reis.