Terug naar het overzicht
De amalgaamschudder

De amalgaamschudder

Lange tijd werden tandvullingen als amalgaam en kwik handmatig gekneed in een vingerling of met een stamper en een vijzel gemengd. Later ging dit machinaal, de Flossy Electric Amalgamator is één van de eerste mengmachines en stamt uit 1919.

Elke dinsdag werken deskundige vrijwilligers in het depot van het Universiteitsmuseum aan de tandheelkundige collectie. Hun bijdrage is van ongelofelijke waarde voor het tandheelkundig erfgoed. Zij registeren de objecten uit de collectie en bovendien, dankzij hun enorme expertise, kunnen zij inhoudelijke informatie toevoegen bij elk object. Gestaagd doorwerken, discussies over het gebruik van de verschillende historische instrumenten, kennis uitwisselen en vele gezellige, humorvolle momenten zijn de typische kenmerken van zo’n dinsdag in het Universiteitsmuseum. Gezamenlijk hebben zij een object uitgekozen dat hen specifiek aansprak. Derk Tholen, een van de vrijwilligers, schreef er het volgende over:

Flossy Electric Amalgamator 1919, Evanstown Chicago, Illinois, USA

Schudmachine voor amalgaam en kwik.

Afbeelding2

Lange tijd werden amalgaam en kwik handmatig gekneed in een vingerling of met een stamper en een vijzel gemengd. Later kwamen er ledige capsules, die door de gebruiker zelf gevuld werden met amalgaam en kwik. Daarna werden er voorgedoseerde capsules geleverd die alleen nog maar geactiveerd en daarna machinaal gemengd hoefden te worden. De Flossy  Electric Amalgamator is één van de eerste mengmachines en stamt uit 1919.

Het mechanisme wordt afgedekt door een glazen stolp met een kijkglas.  De meermalen bruikbare rode celluloid capsules worden met behulp van een meegeleverde doseerstaaf gevuld met de juiste hoeveelheid amalgaam en kwik, vervolgens in een metalen schudbuis geplaatst en in de daarvoor bestemde klem aangebracht. Deze wordt door een trillingvrij aangebrachte elektromotor in beweging gebracht.
In de bijbehorende doos bevinden zich de celluloid capsules, de metalen schudbuizen en de doseerstaaf.  Het apparaat en de bijbehoren doos werden, getuige het op de machine aangebrachte naamplaatje geleverd door het dental depot G.J. & D.Tholen te Utrecht.

De uitvinder van de Flossy Electric Amalgamator is dr. William Mark Muchow, tandarts in Evanstown en eigenaar van de Flossy Dental Mgf Co.  Op 22 maart 1918 vroeg hij patent aan op de Flossy Electric Amalgamator. Dit werd verleend op 7 oktober 1919 onder nummer US1317886A.  Ook zou het bekende product Dental Floss een uitvinding van hem zijn. Daarnaast was hij vanaf 1930 eigenaar van twee enorme goudmijnen: de Glory Hole mijn en de Colorado Chain O’ Mines. Behalve tandarts en uitvinder was hij ook een slimme zakenman. Er wordt gezegd dat de investeerders in de goudmijnen meer geld in het laatje brachten dan het delven van het goud opbracht.  En over Dr. Muchow werd gemeld dat hij de gewoonte had om tijdens het reizen per trein in de treincoupé een flinke brok gouderts uit zijn tas te laten vallen. Dat bracht hem dan in gesprek met nieuwsgierige medetreinreizigers, die hij vervolgens een “eenmalig” aanbod kon doen om te investeren in zijn goudmijn. Hij zou zelfs ooit een politieman, die hem arresteerde, overgehaald hebben om aandelen in zijn goudmijn te kopen. In 1969 overleed Dr. Muchow maar bleef in de herinnering van de lokale bewoners van Central City de man die in de crisistijd honderden banen in dit gebied bracht, belangrijke historische gebouwen liet restaureren en op zijn kosten nieuwe daken liet aanbrengen op het operagebouw en een aantal kerken.

Afbeelding1

Auteur: Derk Tholen, Peter van Hamon, Cees vd Meent en R de Raat

Met dank aan het Nederlands Tandartsenblad

 

 

Gerelateerde objecten