Terug naar het overzicht
Droogpreparaat Bleuland Blaschka hoefijzer

Bijzonder

De veelzijdige collectie van het Universiteitsmuseum bevat objecten en deelverzamelingen, die niet alleen voor de Universiteit Utrecht maar ook (inter)nationaal bijzonder of uniek zijn.

Unieke hoefijzercollectie
Sommige deelverzamelingen zijn in de loop van de geschiedenis door hoogleraren zorgvuldig samengesteld. Zo werkte Pieter Harting (1812-1885) aan een grote microscopenverzameling. De hoefkunde en hoefijzercollectie van ’s Rijks Veeartsenijschool is uniek in Europa. De verzameling plantenziektekundige preparaten van Johanna Westerdijk (1883-1961) is buitengewoon fraai.

Topstukken
Binnen diverse verzamelingen bevinden zich individuele topstukken. De Schubaertcatalogus en de bijbehorende preparaten zijn bijzonder, evenals de geprepareerde gedroogde arm uit de Bleulandcollectie. Beiden zijn vernuftige demonstraties van negentiende-eeuwse prepareertechniek.

Metalen K.I.-'koe' en de hartlongmachine
Voor een wetenschapsmuseum zijn zogenaamde sleutelstukken van belang. Zij tonen een bijzondere stap in de wetenschapsontwikkeling. In de diergeneeskundecollectie staat de zogenaamde K.I.-‘koe’ van metaal uit 1967 voor de introductie van de modernste technieken op de gloednieuwe Uithoflocatie. Hiermee kon de opleiding haar concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse opleidingen verstevigen.
Een medisch sleutelstuk is de allereerste hart-longmachine uit 1947, ontwikkeld door Utrechtse hoogleraar fysiologie Jacob Jongbloed. De glazen Blaschka-modellen van zeedieren belichamen met hun uitzonderlijke schoonheid een nieuwe negentiende-eeuwse manier van het presenteren van diermodellen.