Terug naar het overzicht
Numan 1 Numan 2 Numan 3 Numan 4 Numan 5 Numan 7
Alexander Numan

Alexander Numan

Alexander Numan (1780-1852) werd onmiddellijk na de oprichting van ’s Rijks Veeartsenijschool in 1821 aangetrokken als docent. In 1826 volgde hij daarnaast de niet optimaal functionerende Theodoor van Lidth de Jeude op als directeur.

Schapenfokkerij en een pathologisch kabinet
Tot zijn ontslag in 1850 heeft Numan zich ingezet voor de school en het praktisch onderwijs, bijvoorbeeld in de hoefkunde. Hij nam initiatief tot een schapenfokkerij en een pathologisch kabinet. Numan was niet alleen een bevlogen docent en een uitstekend organisator, maar ook een geleerd man. Zo staat hij dan ook afgebeeld op het schilderij met een klassiek boek van de Romeinse dichter Vergilius in de hand.

Besmettelijke dierziekten 
Numan heeft zich onder andere beziggehouden met preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. De veeartsenijschool was op initiatief van koning Willem I opgericht en werd gefinancierd uit het landbouwfonds. Besmettelijke dierziekten hadden een dramatische invloed op de landbouweconomie en waren daarmee een belangrijk diergeneeskundig probleem. Numan publiceerde over hondsdolheid, miltvuur, koepokken en mond- en klauwzeer. Hij was ook de oprichter en redacteur van het vaktijdschrift Veeartsenijkundig Magazijn. Hierin publiceerde hij zijn kennis over vee en veeziekten.

Raadgever voor de minister
Als geleerd hoogleraar van Numan lid van veel wetenschappelijke genootschappen en ontving hij diverse koninklijke onderscheidingen. Door zijn deskundigheid en positie was hij een veelgevraagd raadgever voor de regering. Bij meldingen van besmettelijke veeziekten werd Numan geraadpleegd. En ook bij geschillen tussen boeren en veeartsen werd Numan door de minister als getuige-deskundige meermalen gehoord.