Nieuwe reeks! MuseumJeugdUniversiteit

Nieuwe reeks!

In het voorjaar van 2018 is er weer een serie kindercolleges voor echte onderzoekers!

Let op: de colleges worden dit voorjaar in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof gehouden omdat het Universiteitsmuseum gaat verbouwen.

Alle nieuwsgierige kids verzamelen! In het voorjaar van 2018 ontdekken we samen dat er heel veel verschillende soorten onderzoek er op de Universiteit Utrecht gedaan worden.  Tijdens de vier MuseumJeugdUniversiteit-colleges ontdek je bijvoorbeeld hoe het binnenste van een koe er uit ziet, hoe aardplaten verschuiven en waarom we zo graag chips en chocolade eten.

Schrijf je hier in voor de kindercolleges
Bezoek alle vier kindercolleges met een collegekaart voor slechts €20,-

Hoe ziet het binnenste van een koe er uit?
Zondag 4 maart van 11.00-12.00 uur
Koeien zijn echte grazers en eten wel zo'n 140 kilo gras per dag. Op het moment dat de koe zijn maaltijd doorslikt begint het aan een lange reis door de 4 magen. Om aankomende dierenartsen te leren hoe dit verteren precies werkt bij koeien, is bij een aantal dieren een soort dop in hun buik geplaatst. Met een zogenaamde pensfistel neem je letterlijk een kijkje in de buik van de koe. Dr. Hilde Aardema weet er alles van en er is een speciale liveverbinding met de kliniek Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde waar pensfistelkoeien op stal staan.

Hoe ziet het midden van de aarde er uit?
Zondag 8 april van 11.00-12.00 uur
Ga samen met aardwetenschapper Arwen Deuss op reis naar het middelpunt van de aarde. Helaas kunnen we geen gat boren tot 6000 km diepte maar hoe kom je er dan achter hoe het binnenste van de aarde eruit ziet? Gelukkig zijn er aardbevingen. Na een grote aardbeving gaat de hele aarde trillen en klinken als een kerkklok. Eigenlijk wordt de aarde dan een muziekinstrument. Door de 'tonen' van de aarde te bestuderen, en door te kijken naar hoe 'vals' de aarde klinkt kunnen we ontdekken wat er binnenin de aarde zit.

Hielden Romeinen van spruitjes?
Zondag 13 mei van 11.00-12.00 uur
Wat aten de Romeinen het liefst? Gingen Romeinse kinderen ook naar school? Wat voor spelletjes speelden ze? Droegen jongens en meisjes broeken? In wat voor huizen woonden ze? Hadden de Romeinen ook sporthelden, net als onze Dafne Schippers of Epke Zonderland? In dit college gaan we samen met historica Saskia Stevens onderzoeken hoe het dagelijks leven er in de Romeinse tijd uit zag.

Hoe kun je gezonder snacken?
Zondag 3 juni van 11.00-12.00 uur
In dit werkcollege gaan we onderzoeken wat je zelf kunt doen om gezonder te eten. Vaak wil je wel gezond eten maar is het knap lastig om chips en chocola te laten staan. Dat is logisch want chips en chocola zien er veel lekkerder uit dan appels en wortels. De kunst is om snacks te maken die net zo lekker zijn als chips en chocola, maar toch gezond zijn. Daar hebben we jou hulp bij nodig! Tijdens dit college van professor Denise de Ridder gaan we samen aan de slag om zo'n gezonde lekkere snack te ontwerpen. Ook bedenken we slimme manieren om  de bitterballen en de koekjes  te laten staan.