Experiment Delta Maak zelf patronen van zand en water

Experiment Delta

Overal op aarde, en zelfs daarbuiten, hebben water en zand de mooiste patronen gevormd. Aan de Universiteit Utrecht onderzoeken aardwetenschappers hoe deze patronen precies ontstaan.

Doordat steen, zand en klei meegenomen worden en ergens anders terecht komen, ontstaan bijvoorbeeld puinwaaiers, meanders en delta's. Sommige patronen die we op aarde vinden, zien we ook op Mars. Satellieten fotografeerden bijvoorbeeld waaiervormige delta's op de buitenaardse planeet. De delta's zijn dus bewijzen dat er ooit water moet hebben gestroomd op Mars, maar tegenwoordig ligt er alleen nog ijs. Hoeveel water stroomde er, hoe lang en waar kwam het vandaan?

Ontdek het zelf!
Nu is het aan jou de beurt om een delta te creëren. Maarten Kleinhans heeft op de uithof een bak ontworpen waarmee hij rivieren kan nabootsen en heeft een kleine versie bij ons geplaatst. Vorm zelf met zand een dijk en zie hoe het water zijn eigen weg vindt. 

Wist je dat?
Kinderen brachten wetenschappers op het juiste spoor door een zelfde soort waterbak als deze. In deze waterbak waren exact dezelfde patronen zichtbaar als op Mars! Utrechtse wetenschappers gingen er meteen mee aan de slag en berekenden zo hoe delta's op Mars binnen enkele tientallen jaren gevormd moeten zijn. 

In de uitzending van het Klokhuis op 2 december legt aardwetenschapper Maarten Kleinhans uit hoe deze delta's werken.

Klokhuis