SchimmelLAB Nieuw!

SchimmelLAB

Zit jij in de toekomst op een kruk van schimmels? En droom jij van een schimmel met jouw naam? Kijk verder dan je groen uitgeslagen boterham en ontdek de bijzondere wereld van schimmels.

In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld. Maar er zijn er nog meer, verzamel jij mee? Kom naar het SchimmelLAB en ontdek wat onderzoek naar schimmels betekent voor de landbouw en nieuwe, duurzame materialen.

Westerdijkjaar
Het SchimmelLAB wordt georganiseerd in het kader van het Westerdijkjaar. In 2017 vieren we dat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. Zij deed onderzoek naar plantenziektes en schimmels en had de leiding over de schimmelcollectie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), wat nu het Westerdijk Instituut heet. Het Westerdijk Instituut beheert zo'n 100.000 levende schimmels en is daarmee de grootste schimmelopslag ter wereld! 

Actueel schimmelonderzoek
Schimmels kunnen oplossingen bieden voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en voeding. In de tentoonstelling maak je kennis met onderzoek naar schimmels en plantenziektes. Zo doet professor Corné Pieterse (Plant-Microbe Interacties van de Universiteit Utrecht) onderzoek naar het afweersysteem van planten met het doel te voorkomen dat planten ziek worden. Hoogleraar Han Wösten (Microbiologie, Departement  Biologie, Universiteit Utrecht) werkt aan het maken van producten van schimmelmateriaal, zoals meubels en kleding. In de tentoonstelling zijn o.a. een jurk van schimmels, schimmelschoenen en schimmelschalen te zien. 

Schimmelschikken
Speciaal voor het SchimmelLAB wordt een aantal schimmels die ooit door Westerdijk zelf aan de collectie zijn toegevoegd, weer opgekweekt. Deze zijn samen met o.a. preparaten van door schimmels aangetaste planten te zien in de tentoonstelling. En ben je benieuwd hoe een schimmel groeit? In de weekenden en schoolvakanties kun je zelf aan de slag en een eigen schimmel ‘bouwen’. De nieuw ontworpen schimmels worden verzameld en tentoongesteld.

Het SchimmelLAB is mogelijk gemaakt door:

Logo 's Schimmellab 

De ontwikkeling van de LABS wordt mogelijk gemaakt door:

Logo 's Dialoogzones (1)