winter 2 winter sneeuw 2 winter winter sneeuw bankje voorjaar Regiustuin Sinaasappel Kat in de tuin Victoria Lente
Een tuin om van te genieten

De Oude Hortus

De Oude Hortus. Een prachtige stilteplek in het hart van de stad, waar je kan ontsnappen aan de drukte van de dag en terecht kunt voor rust, lunch en koffie.

In deze unieke, historische tuin vergeet je dat je midden in de stad bent. Het is een rustige plek om te wandelen en biedt inspiratie voor tuinliefhebbers. De tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld een van de oudste Ginkgo biloba's van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud. 

Kassen
Ook met kouder weer heeft groen hier een warm onderkomen in de kassen. Deze blikvangers zijn in 2007 volledig gerestaureerd en herbergen een grote variatie aan planten. Zoals de indrukwekkende Victoria amazonica. De bladeren van deze waterlelie groeien in de zomer tot wel 1,5 meter in doorsnee.

Museumcafé Ginkgo
Kom je genieten van de Oude Hortus? Breng dan ook een bezoek aan museumcafé Ginkgo voor een heerlijke lunch, koffie of een goed glas wijn. Met mooi weer biedt het terras prachtig uitzicht over de kassen en de tuin.

Leuk om te weten
Wist je dat een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers ervoor zorgen dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt? Elke dinsdag zijn ze volop bezig in de tuin met wieden, snoeien en allerlei andere werkzaamheden.

Minder goed ter been?
De hortus is ook goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Het hoofdpad in de Oude Hortus is geschikt voor rolstoelen en scootmobiels, vrijwel alle plekken in de tuin zijn via de paden bereikbaar. Alleen de kleine paden tussen de planten en tuinen door zijn niet begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel. De kassen en de oranjerie zijn monumentale panden, deze zijn zoveel mogelijk drempelvrij gemaakt. Lees meer over de toegankelijkheid van het museum en de hortus