Victoria amazonica: reuzenwaterlelie Bijzonder om te zien

Victoria amazonica: reuzenwaterlelie

In de kassen in de Oude Hortus is in de zomermaanden de Victoria amazonica te bewonderen.

De grote bladeren van de Victoria zijn de hele zomer te zien, de bloem is soms te zien. De plant bloeit kort en doorgaans slechts een aantal keer per zomer.

Als het kouder weer wordt, worden de bladeren kleiner en neemt de kans op knoppen af. In de wintermaanden is het te koud en is er te weinig zonlicht waardoor de bladeren langzaam afsterven en er geen nieuwe bladeren meer ontstaan.

Bloeien in de nacht
Deze reusachtige waterlelie kan bladeren krijgen tot wel twee meter en bloeit ’s nachts. Als het donker wordt, opent de witte bloem zich. Hier komen allemaal nachtkevers op af. Overdag sluit de bloem zich weer en worden de kevers opgesloten en bedekt met stuifmeel. De tweede nacht opent de lelie zich weer en laat de kevers vrij om een volgende bloem te bestuiven. De dag na de bloei is de bloem nog goed te zien, eerst nog wit en al snel kleurt de bloem roze en verdwijnt langzaam onder water. Eenmaal op de bodem gaat de vrucht rijpen. 

Grootste ter wereld
De Victoria amazonica behoort tot de grootste waterlelies ter wereld. Deze lelie heeft enorme bladeren die wel twee meter breed kunnen worden. De bladeren zijn zo sterk dat ze met gemak veertig kilo kunnen dragen. Onze Victoria amazonica is te vinden in de kassen van de Oude Hortus. Hier is het meestal tussen de 27 en 30 graden, wat helpt bij de bloei van de waterlelie. 

Victoria amazonica of Victoria regia?
Er is nog weleens wat verwarring over de juiste naam van de waterlelie. Victoria amazonica of Victoria regia? In 1837 verzamelde de Duitse ontdekkingsreiziger Robert Schomburgk de eerste exemplaren vanuit de Berbice rivier in Guyana. De Engelse botanicus John Lindley gaf de lelie in datzelfde jaar de naam Victoria regia, ter ere van koningin Victoria. De Victoria regia was gewild in veel botanische tuinen. De Amsterdamse Hortus was in 1859 de eerste tuin in Nederland met een eigen Victoria regia. Later bleek dat een andere Duitse botanicus, Eduard Poepping, haar in 1832 de naam Euryale Amazonica had gegeven. Deze naam klopte officieel niet en in overeenstemming met de regels van de botanie is de juiste naam nu Victoria amazonica.* Je mag met een Hortusabonnement altijd één introducé meenemen.