Vijver gele_kornoelje Regiustuin Foto vanuit Orangerie
De tuinen

Ontdek meer over de Oude Hortus

De Oude Hortus bestaat uit drie verschillend ingerichte tuinen en een kassencomplex dat in 2007 werd heropend na een grondige renovatie.

De kassen
De kassen in de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. Deze kassen zijn tussen 1906 en 1908 gebouwd en zijn een markant element in de tuin. Tot 1990 zijn de kassen gebruikt voor onderzoek en onderwijs, daarna stonden de kassen geruime tijd leeg en raakten ze in verval.

Buurtbewoners en de Utrechtse Rotaryclubs voeren succesvol actie tegen het verval van de kassen en de tuin. In de jaren ’90 herstellen vrijwilligers met steun van de Universiteit Utrecht de tuin en noemen hem nu Oude Hortus. Copijn Bruine Beuk (voorheen Copijn Utrecht) verzorgt het rennovatieplan voor de Oude Hortus en de beplanting van de kassen. Sponsors en particuliere donateurs maken het herstel van het interieur van de kassen mogelijk zoals de betonnen plantentafels, waterbassins en de reconstructie van de teakhouten glasroeden.

In 2007 zijn de kassen na de grondige restauratie heropend en voor een groot deel weer als kas in gebruik genomen. In de kassen staan nu tal van bijzondere planten. Hier vind je bijvoorbeeld de Victoria amazonica. Een tropische lelie die in het wild alleen voorkomt in het Amazonegebied. De lelie is bijzonder doordat de bladeren wel tot anderhalve meter in doorsnee worden.

De Regiustuin
Dit onderdeel is naar de gelijkenis van de zeventiende-eeuwse Hortus Medicus ingericht. De plattegrond van de Hortus op Sonnenborgh en de bewaard gebleven indeling van een aantal perkjes vormden de inspiratiebronnen. De Hortus Medicus was vooral belangrijk voor studenten in de medicijnen. Hier bestudeerden zij de geneeskracht van kruiden. Ook nu vinden veel geneeskrachtige kruiden een onderkomen in de Regiustuin.

De cottagetuin
De cottagetuin werd in 1935 aangelegd als alpiene tuin. De muurtjes, trapjes, vijver en dwergconiferen stammen uit die tijd. De lay-out van de cottagetuin zou de beperkte ruimte optisch groter maken. Om dit effect te bereiken varieerden tuinarchitecten met boomgroepen, paden, waterpartijen en hoogteverschillen.

De oranjerie
In de Oude Hortus staan twee oranjerieën: De kleine oranjerie en Museumcafé Ginkgo. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan.

De kleine oranjerie is van 1724 en is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. De gevel staat naar de tuin gericht, op het zuidwesten. Daardoor vangt deze veel zonuren. Op de begane grond overwinteren nu nog steeds de kuipplanten uit warme oorden.

In 1768 werd de oranjerie Museumcafé Ginkgo in gebruik genomen als zaadhuis. Op zolder werden de zaden uit de tuin opgeslagen. De eerste verdieping is eerst een bescheiden muzieklokaal geweest. Uiteindelijk werd de muziekzaal een collegezaal en een natuurkundig laboratorium.