Verhuizing van het depot: een enorme klus Verhuizing van het depot

Verhuizing van het depot: een enorme klus

11 februari 2018

Het huidige depot in het museumgebouw aan de Lange Nieuwstraat wordt verhuisd.

De verhuizing is een enorme klus. Het depot bestaat uit vier verdiepingen, en die ruimten krijgen straks een andere bestemming in het museum.

In het museum vind je een enorme diversiteit aan objecten. Denk aan skeletten van dolfijnen, apen of een nijlpaard, maar ook menselijk weefsel op sterk water, een grote collectie schimmels en zelfs een vier ton wegende deeltjesversneller. En dit is maar een klein deel van de enorme collectie die het museum bezit. Het meeste bevindt zich in het depot.

Alle objecten uit het depot aan de Lange Nieuwstraat worden verplaatst. Het museum beschikte al over een depot in het Caroline Bleekergebouw in de Uithof in Utrecht. Dit is te klein en daarom is een extern depot gehuurd in Amersfoort. Sinds afgelopen zomer is de verhuizing in volle gang.

Verhuisteam
Er is een speciaal projectteam voor de verhuizing. Het is de bedoeling dat alle objecten worden gecontroleerd, stofvrij gemaakt, gefotografeerd, voorzien van een barcode en beheersgegevens en transportklaar gemaakt. Het eind is bijna in zicht: er is nog één verdieping met objecten te gaan!

Natuurlijk zijn er ook tegenvallers: het werk is tijdsintensiever dan gedacht. Daarom worden de objecten in het depot aan de Lange Nieuwstraat vanaf nu alleen schoongemaakt en ingepakt. Als alles is verhuisd, wordt de collectie uitgepakt, van een barcode voorzien en op de toegewezen standplaats in het depot gezet.

Collectie makkelijk doorzoekbaar
Het is een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat ook na de verhuizingen de objecten  – digitaal – vindbaar en toegankelijk blijven. Maar het loont: straks hoeven we maar in de computer te kijken om exact te weten waar we een bepaald dierenbot, een 16e eeuwse bril, het fossiel van een varen of Blaschka-glasmodel kunnen terugvinden én hebben we meteen de beschikking over de details van het object.

Er wordt inmiddels ook al hard gewerkt aan het selecteren van de collectie voor de nieuwe inrichting. Wordt de enorme walviskaak uit het depot straks getoond in het museum, het wasmodel van een menselijk bovenlijf of juist een hart-longmachine? We gaan het zien!