Bewoners F.C. Dondersstraat gratis naar museum Dondersjaar

Bewoners F.C. Dondersstraat gratis naar museum

22 mei 2018

Op 27 mei is de 200ste geboortedag van wereldberoemd oogarts F.C. Donders.

Tweehonderd jaar geleden werd op 27 mei de Utrechtse wetenschapper Franciscus Cornelis Donders (1818-1888) geboren. Deze wereldberoemde oogarts en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht was een pionier. In het kader van het Dondersjaar krijgen daarom alle bewoners van de Utrechtse F.C. Dondersstraat een gratis toegangsbewijs voor het Universiteitsmuseum Utrecht dat de historische collectie van F.C. Donders beheert.

Tweehonderd jaar na zijn geboorte wordt met het Dondersjaar deze bijzondere onderzoeker en zijn wetenschappelijke oeuvre gevierd. “F.C. Donders is geen voetbalteam, zoals sommige mensen wellicht vermoedden”, vertelt conservator van het Universiteitsmuseum Utrecht Reina de Raat. “Donders deed eind 19e eeuw grote ontdekkingen over de werking van het oog. Hij ontwikkelde diverse testen zoals op het gebied van kleurenblindheid. Mede dankzij zijn onderzoek begrijpen we nu precies hoe het oog werkt. Bijvoorbeeld als je in de verte of juist van dichtbij niet goed ziet”, aldus De Raat.
Het Universiteitsmuseum heeft een bijzondere verzameling van door Donders ontwikkelde objecten in de collectie. Een aantal van deze instrumenten zijn te zien in het museum. De Raat: “We willen graag alle bewoners van de Utrechtse F.C. Donderstraat de kans geven om kennis te maken met het werk van deze gerenommeerde wetenschapper Franciscus Cornelis Donders. Ze krijgen daarom allemaal een gratis toegangsbewijs in de brievenbus waarmee ze met het hele gezin het museum kunnen bezoeken.”

Zien in de geneeskunde
Donders wilde weten hoe het lichaam werkt en noemde de ‘fysiologie’ zijn grote liefde. Hij was een pionier, want hij ontwikkelde veel meetapparatuur, instrumenten en testen waar wij nu nog van profiteren. In 1858 opende hij in Utrecht het eerste 'oogziekenhuis' van Nederland: het Ooglijders Gasthuis voor minder- en onvermogenden. Door de concentratie van patiënten in dit nieuw opgezette Gasthuis waren hij en zijn collega’s in staat veel gerichter onderzoek te doen naar gezichtsstoornissen zoals kleurenblindheid, astigmatisme, scheelzien en slechtziendheid. In 1864 werd zijn onderzoek over de ooglens gepubliceerd waarin hij beschreef hoe slechtziendheid veroorzaakt kon worden. Dankzij zijn onderzoek weten we exact hoe een bril op sterkte werkt.

Vooruitstrevend en veelzijdig
Donders had niet alleen veel kennis van het oog, maar deed ook onderzoek op andere wetenschappelijke gebieden. Hij was een begenadigd spreker en studenten bezochten massaal zijn colleges. Hij had ook een uitgesproken eigen visie op de maatschappij. Hij streedt tegen de kinderarbeid en pleitte voor een 8-urige werkdag. In Utrecht werd in 1920 op het Janskerkhof een groot beeld van Donders geplaatst en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werd het Donders Instituut naar hem vernoemd. Conservator De Raat: “Na de geplande verbouwing van het Universiteitsmuseum krijgt de collectie van Donders een prominente plek om het verhaal van de ontdekkingen van Donders nog beter te kunnen vertellen.” Gedurende het Dondersjaar 2018 zijn er in het Universiteitsmuseum Utrecht en op de Universiteit Utrecht verschillende bijeenkomsten en lezingen.